Južná Kórea a Indonézia podporili svoje meny

Bank of Korea sa stala najnovšou centrálnou bankou, ktorá pristúpila  ku kroku na stabilizovanie svojej meny na peňažných trhoch.

Kórejsky won za posledný mesiac klesol oproti americkému doláru o 10 percent a banka uviedla, že prijala vhodné opatrenie na zastavenie pádu. Tento krok nadväzuje na podobnú akciu indonézskej centrálnej banky zo štvrtku.

Analytici uviedli, že veľké kolísanie mien je hrozbou pre tieto ekonomiky. „Nie je to snaha produkovať silnejšiu menu, ale len zavedenie limitu pre pokles“ uviedol Sean Callow z banky Westpac. „Tieto krajiny si spomenuli, aké problémy mali, keď mali slabé meny“ dodal.

Prudké prepady mien prichádzajú v období, keď sa ázijské ekonomiky snažia kontrolovať rast spotrebiteľských cien. Vysoká miera inflácie sa stala horúcou politickou témou v mnohých ekonomikách regiónu a hrozbou pre ich rast. Analytici uviedli, že pokles mien pridá na týchto problémoch. „Slabšia mena spôsobí vyššie náklady na dovoz a to prispieva k rastu cien“ uviedol Arjuna Mahendran z HSBC pre BBC.

Centrálna banka Južnej Kórei vyhlásila, že bola nútená pristúpiť k tomuto kroku vzhľadom na veľké výkyvy na menovom trhu. „Nedávne pohyby na devízovom trhu v jednom smere boli prehnané“ uviedli v spoločnom vyhlásení vláda a centrálna banka. Analytici uviedli, že meny boli zasiahnuté negatívnym sentimentom medzi investormi. Je to negatívom rozvíjajúcich sa trhov a rýchlym poklesom ochoty riskovať“ povedal Callow z Westpac. A dodal, že: „investori sú nútení urobiť krok späť vzhľadom na obavy.“

Existujú totiž obavy, že prebiehajúca dlhová kríza v Európe, spolu s ekonomickými problémami v USA môžu ublížiť globálnemu rastu. Medzinárodný menový fond ako aj Svetová banka už varovali, že globálna ekonomika je v nebezpečnej zóne. Analytici uviedli, že investori sa obávajú, že spomalenie na kľúčových trhoch by zasiahlo rozvíjajúce sa ekonomiky a preto „hrajú na istotu“.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať