Domino efekt dlhovej krízy v Eurozóne

Španielsko

Problém: Boom v oblasti bývania sa obrátil na fiasko a zanechal v krajine banky plné zlých úverov a najvyššiu mieru nezamestnanosti v Eurozóne. Španielsku v poslednej dobe tiež rastú náklady úverov a to ho núti prijímať viacero úsporných opatrení, aby dostalo svoje verejné financie pod kontrolu.

Rovnako ako aj Taliansko je tiež považované za príliš drahý problém pre Eurozónu na to aby bola jeho prípadná záchrana realistická. To je dôvod prečo sa Eurozóna snaží znížiť jeho náklady na financovanie, skôr ako mu poskytnúť pôžičku rovnako ako jeho susedovi Portugalsku.

Hodnotenie: Posledné najvyššie hodnotenie malo v roku 1992. Od roku 2009 mu bol rating dvakrát znížený.

S&P: AA

Moody’s: Aa2

Francúzsko

Problém: Domáce banky sú veľmi zaťažené gréckym dlhom.

Zatiaľ čo Francúzske verejné financie zatiaľ nie sú trhom výrazné spochybňované, jeho banky zaznamenávajú prudké prepady. V septembri agentúra Moody’s znížila rating Credit Agricole a Societe Generale po preskúmaní ich vystavenia gréckym dlhom.

Akcie Credit Agricole a Societe Generale sa od februára znížili asi o dve tretiny, zatiaľ čo BNP prepadla o viac ako polovicu. Francúzsko tiež oznámilo plány na zníženie výdavkov o 45 miliárd eur v najbližších troch rokoch.

Hodnotenie: Francúzsko dostalo najvyšší rating od agentúry Moody’s v roku 1988 a od tej doby si ho drží až doteraz, aj napriek slabému hospodárskemu rastu.

S&P: AAA

Moody’s: Aaa

Nemecko

Problém: Väčšina z jeho susedov je na mizine.

Na rozdiel od mnohých svojich susedov si v Nemecku mohli užívať silný rast – HDP vzrástol v roku 2010 o 3,6 percenta a nezamestnanosť je tam nižšia ako pred krízou v roku 2008. Vláda napriek tomu plánuje znížiť rozpočtový deficit do roku 2014 o rekordných 80 miliárd eur.

Aj napriek tomu, že rast už síce spomalil, najväčší problém je však to, že táto najväčšia európska ekonomika je najväčším prispievateľom do záchranného fondu určeného na pomoc zadlženým krajinám. Nemecké banky majú veľký podiel gréckeho dlhu, z ktorého bolí hlava celú Európu. Znamená to, že v prípade Gréckeho bankrotu, by Nemecko zrejme  muselo zachraňovať vlastné banky.

Hodnotenie: Po zjednotení krajine priradila najlepší rating v roku 1992 S&P a v roku 1993 agentúra Moody’s.

S&P: AAA

Moody’s: Aaa

Pokračovať na 3.stranu >>>

1
2
3
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať