Južná Kórea rokuje o nákupe 30 stíhačiek Eurofighter

Španielske ministerstvo obrany potvrdilo rokovania s Južnou Kóreou, ktorá plánuje prezbrojiť svoje letectvo. Hodnota transakcie sa pohybuje na úrovni 2,5 miliardy eur.

Bojové lietadlá Eurofighter, vyrábané spoločne Španielskom, Talianskom, Francúzskom a Veľkou Britániou, patria medzi špičku vo svete.

Na základe poskytnutých informácii, rokovania medzi Španielskom, ktoré dostalo poverenie od ostatných krajín, a Južnou Kóreou začali už začiatkom minulého roka, kedy sa ázijská krajina rozhodla pre rozsiahlu modernizáciu pozemnej armády a letectva. Delegácie obidvoch krajín sa stretli na pôde španielskeho ministerstva obrany. Soul plánuje nakúpiť 30 stíhačiek Eurofighter a rovnaké množstvo od konkurencie vo Francúzsku a USA.

Zverejnené informácie sú odpoveďou na agresiu Severnej Kórei, ktorá tento týždeň ostreľovala sporný ostrov, okupovaný jej južným susedom. Útoky prišli tesne pred spoločným cvičením americkej a juhokórejskej armády. Tento konflikt sa považuje za jeden z najvážnejších od skončenia Kórejskej vojny. Obe krajiny sa nachádzajú vo vojnovom stave, keďže doteraz nebola podpísaná mierová zmluva.

Napätie na Kórejskom polostrove sa snažia upokojiť tak Čína, ako aj USA. Severná Kórea predstavuje jedno z posledných komunistických štátnych zriadení na svete. Krajina v posledných rokoch zápasila s hladomorom, ktorý pochoval takmer milión jej obyvateľov.

Matúš Grega

matus.grega@investicne.sk

© Investičné Noviny

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať