Komodity

Podobne ako akciové či devízové, aj komoditné trhy sú súčasťou finančných trhov.Pri investovaní do komodít sa núka veľké portfólio aktív. Máme na výber takzvané SOFT komodity, ku ktorým patria klasické poľnohospodárske komodity ako pšenica, kukurica či ryža.

Potom sú tu HARD komodity, kde patria napr. priemyselné kovy.

Obchoduje sa taktiež pomarančová šťava, hovädzie mäso, sójová múčka či cukor.Obľúbenou investíciou býva aj káva alebo kakao.

Čo ovplyvňuje obchodovanie s komoditami?

Pri komoditách vplýva na cenu viacero faktorov. Mali by ste byť preto opatrní a pri obchodovaní sledovať množstvo premenných.

AMERICKÝ DOLÁR

Netreba zabúdať, že komodity sa oceňujú v svetovej mene – americký dolár. Ukážme si, ako bude zmena kurzu amerického dolára ovplyvňovať ceny na komoditných trhoch: Ak americký dolár výrazne oslabí, za našu peňažnú jednotku (napríklad euro) si môžeme kúpiť viac dolárov, čím sa pre nás komodity stávajú lacnejšími. Ak je situácia opačná, a americký dolár posilní, komodity nás budú stáť viac.

POČASIE

Ďalším z faktorov, ktorý má na hodnotu komodít výrazný vplyv, je počasie či rôzne živelné pohromy. Ak je príliš sucho, či naopak, úrodu zastihnú nepríjemné dažde, ceny sa pre nedostatok danej komodity vyšplhajú prudko nahor. Príkladom sú ničivé požiare v Rusku, ktoré zasiahli úrodu pšenice – jej cena následne výrazne posilnila.

ZVÝŠENÝ DOPYT

Ako sme už spomínali, cenu aktív ovplyvňuje dopyt po nich. V súčasnosti sa načrtol trend zvýšenej konzumácie bravčového mäsa v Číne, čo sa odráža aj na vyšších cenách. Na vývoz nemohli nezareagovať fast-foodové reťazce, pre ktoré sa stalo mäso drahším a museli s cenami svojich výrobkov nahor.

Makroekonomické prostredie

Ako na všetkých finančných trhoch, aj pri komoditách nemožno obísť politickú scénu a vývoj makroekonomiky. Ak sa svetovému hospodárstvu darí, znamená to vyššiu spotrebu komodít a tým aj ich vyššiu cenu. Ak nastáva recesia, odpisuje si aj ropa či poľnohospodárske plodiny.