Citáty Henry Kaufman

Dnešná finančná komunita trpí ťažkou stratou pamäti. Väčšina Wallstreeťanov si vo svojej honbe za „inováciami“ a ziskom nie je vedomá alebo už zabudla, aké ničivé následky môže mať nezodpovedné chovanie.

Jedna vec je istá. Ukazuje sa, že pravidlo, podľa ktorého sú trhy vždy likvidné, je ilúzia.

Pravdou je, že “trh” je abstraktný pojem. Je to celkový súčet tisícov viacmenej nekoordinovaných rozhodnutí, z ktorých mnohé sú založené na žiadnej alebo nedostatočnej analýze. Poľudšťovať trh, t. j. vidieť v ňom rozumného partnera, znamená veriť falošnej analógii.

Dnes sa dá prakticky každý dôležitejší druh finančného aktíva zabaliť do ďalšieho nástroja, predať ho a obchodovať s dôsledkami, ktoré sa ani na Wall Street nedajú úplne domyslieť.

Dnešné finančné trhy sú víťazstvom kapitalizmu, technického pokroku a úspechu tých, ktorí uprednostňujú ekonomickú demokraciu pred politickým zasahovaním.

V súčasnosti sú finančné deriváty zrejme najrýchlejšie rastúcim segmentom finančnej scény. Vzhľadom k rýchlosti a objemu, v akom v posledných rokoch zaplavili medzinárodné investičné prostredie, si iste zasluhujú pozornosť.