Obdobie nízkych úrokových sadzieb sa nekončí

Úrok je ten faktor, ktorý si ľudia pri hľadaní vhodného úveru, hypotéky či pôžičky všímajú asi najviac. Jeho výška ovplyvňuje to, koľko peňazí „dáte“ banke navyše, respektíve koľko na danej pôžičke či úvere preplatíte. V praxi platí, že čím nižší je úrok poskytovaný bankou, tým je tento úver pre vás výhodnejší a naopak. V súčasnosti ale úrokovým sadzbám centrálne banky prajú a tak je čas, aby to ľudia začali využívať.

Obdobie nízkych úrokových sadzieb trvá už niekoľko rokov. Podľa štatistík však ľudia ešte stále nezistili, ako to môžu využiť vo svoj prospech. Pritom možností je viac a čo je dôležitejšie, ľudia dokážu z tohto súčasného obdobia nízkych úrokov vyťažiť aj pri svojich už existujúcich úveroch či hypotékach.

Aj banky potrebujú svoje peniaze zúročiť

Úrokové sadzby zadáva centrálna banka, v prípade Európy Európska centrálna banka. V súčasnosti sú nastavené historicky najnižšie a tak aj banky svoje produkty ponúkajú práve s dôrazom na tieto nízke úroky.

Banka má k dispozícii určité finančné prostriedky. Tie získava z bežných účtov ľudí, termínovaných vkladov, či sporenia. Tieto peniaze si môže uschovať alebo ich ponúknuť ďalej ľuďom, aby boli zúročené. Preto banky ponúkajú produkty ako úvery, hypotéky či pôžičky. Práve na úrokoch, ktoré ponúkajú, vedia banky zarobiť.

Takže možnosť uschovať si finančné prostriedky v akomkoľvek depozite zavrhujú, keďže tam si peniaze môžu odložiť, ale žiadne zúročenie nie je k dispozícii. Preto banky na Slovensku medzi sebou súperia, aby ponúkli klientom najvýhodnejšie produkty.

Nízke úroky najlepšie využijete pri úveroch či hypotékach

Nízky úrok stanovený centrálnou bankou banky rady prijali a svojim klientom tieto nízke úroky vedia poskytnúť pri produktoch, ktoré sú v súčasnosti veľmi žiadané – a to úvery a hypotéky. Preto ak snívate o novom bývaní alebo chcete to svoje staré zrekonštruovať, je najlepší čas tieto sny zrealizovať.

Málokto má dnes k dispozícii hotovosť, ktorá by mu pokryla všetky náklady spojené s opravou či nákupom nehnuteľnosti. Preto sa veľa ľudí obracia na banky či iné finančné inštitúcie so žiadosťou o úver či hypotéku. Pri takých nízkych úrokových sadzbách, ako dnešné banky ponúkajú, si ľudia môžu požičať peniaze s istotou, že nepreplatia banke toľko, koľko by preplatili pri vyšších úrokoch.

V súčasnosti sú nastavené nízke úroky, no odhadnúť, dokedy to bude trvať, nevie ani ten najlepší finančný špecialista, či riaditeľ centrálnej banky. Preto je pre ľudí určite výhodné, ak toto obdobie využijú.

Vaša úroková sadzba je fixovaná na určité obdobie

Ak ste sa rozhodli žiadať o úver či hypotéku, dôkladne si porovnajte podmienky tej-ktorej banky. Každá ich má iné, úrok je rozdielnej hodnoty a aj dĺžka obdobia, počas ktorého je výška úrokovej sadzby fixovaná, sa líši od banky k banke.

Niekde to môže byť 5 rokov, niekde aj viac. Bez ohľadu na to platí, že po skončení tohto obdobia sa úroková sadzba môže zmeniť. Buď sa môže zvýšiť, alebo môže ostať rovnaká. Preto neznamená, že aktuálne úrokové sadzby budú vo vašom úvere platné aj o niekoľko desiatok rokov vášho splácania.

Všeobecne aj tak platí, že toto obdobie nízkych úrokových sadzieb by ľudia mali využiť najmä na žiadosti o úvery či hypotéky.

Okrem výšky úroku by vás mali zaujímať aj poplatky

Pri žiadosti o úver či hypotéku neberte ohľad len na výšku úroku. Nízky úrok totiž nemusí hneď znamenať, že úver bude výhodný. Okrem úroku by vás mal zaujímať aj termín RPMN, ktorý v sebe zahŕňa okrem úroku aj poplatky, ktoré sú spojené s pôžičkou či úverom. Patrí sem napríklad poplatok za poskytnutie úveru, správu úveru či jeho poistenie.

Úroky sa znižujú, ceny nehnuteľností zvyšujú

Ak sa pozeráte po novom bývaní, môžete v súčasnosti naraziť na menší problém. Ceny nehnuteľností totiž popri nízkych úrokoch vzrástli. Dôvod je jasný, pri nižších úrokoch človek dostane lepší úver – a tak si z tohto pohľadu môže dovoliť kúpiť nehnuteľnosť za vyššiu cenu.

Nízke úroky vám pomôžu aj pri refinancovaní úveru

Ak už ale patríte k tým, ktorí nejaký úver, či hypotéku majú, môžete si ho kedykoľvek refinancovať. V súčasnosti pri nízkych úrokoch vám iná banka dokáže poskytnúť lepší úver s nižšími úrokmi, ako máte aktuálne nastavené pri svojom úvere.

Dávajte si však pozor, aké podmienky máte zvolené. Ak sa totiž rozhodnete refinancovať úver počas obdobia fixácie, môže si banka účtovať poplatok v podobe určitého percenta.

O pomoc v tejto oblasti môžete požiadať aj hypotekárneho špecialistu, ktorý vám pri refinancovaní poradí aj to, či sa vám vôbec oplatí. Refinancovanie pôžičky, úveru či hypoték je možné aj vďaka konkurencii a súťaženiu jednotlivých bánk na slovenskom trhu.

Nízke úrokové sadzby neprajú sporeniu

Nízke úroky prajú úverom či hypotékam a pôžičkám, no termínovaným vkladom či iným produktom sporenia nie. Pri nízkych úrokoch totiž vaše peniaze nebudú v banke zúročené tak, ako by ste chceli a očakávali, a tak sa vám tieto produkty neoplatia.

Obdobie nízkych úrokových sadzieb trvá už nejaký ten rok, no Slováci to stále podľa štatistík a prieskumov nevyužívajú. Či už na splatenie svojich dlhov alebo na to, aby si splnili svoje sny o novom bývaní.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre