Na trhu sa hromadí energia pripravená vybuchnúť

Súčasné trhové podmienky pre obchodovanie s menami, ale aj s dlhopismi, dnes môžeme označiť na bezprecedentné. Na trhu je množstvo nazhromaždenej energie, no zároveň bez akejkoľvek volatility. Investori totiž hľadajú akékoľvek indície, ktorých by sa mohli zachytiť a pohnúť sa ďalej .

Geopolitická situácia vytvára negatívne prostredie plné obáv, no bez odhadu, ako hlboko by trh mohol v budúcnosti spadnúť. Nedávne zdanlivé zmiernenie napätia medzi Čínou a USA totiž pravdepodobne nebude mať dlhé trvanie. Dnes v noci oznámili čínske úrady, že majú plán ako odpovedať na americké clá, no zároveň deklarujú snahu ešte viac otvoriť svoju ekonomiku.

V skratke povedané, je evidentné, že niečo sa musí udiať, no čo konkrétne to bude, kedy a ktorým smerom sa trhy vydajú, je dnes až desivo nejasné. Investori by preto mali pokračovať vo vyčkávajúcej stratégii a mali by akumulovať nástroje špekulujúce s volatilitou vo veľkom rozsahu v horizonte niekoľkým mesiacov.

Menové trhy tak dnes reagujú na stimuly v podobe výhražných tweetov Donalda Trumpa o raketových útokoch na spojenca Ruska – Sýriu, a zároveň aj na riziko stupňovania hrozby konfliktu medzi dvoma jadrovými veľmocami. Trhy sa zatiaľ spoliehajú na to, že hrozby ešte nenasledujú žiadne reálne kroky. Napriek tomu, cena ropy už rastie. Kurz rubľa sa naopak v reakcii na útočnú rétoriku amerického prezidenta oslabil.

Turecká libra zatiaľ pozvoľna kolabuje, čo rozšíri negatívny sentiment aj na ostatné trhy s menami rozvojových krajín. Hrozí totiž bankrot Turecka, ktorého vonkajších dlh s každým ďalším poklesom kurzu líry narastá do obludných rozmerov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navyše vysiela jeden zlý signál za druhým.  

Ak by sme sa pozreli na súčasný graf trhovej volatility, musíme zdôrazniť: neverte všetkému, čo vidíte. Volatilita bez výkyvov nie je prejavom pokoja, ale hromadiacej sa energie pripravenej vybuchnúť.

John Hardy, menový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre