Čo ovplyvňuje cenu vašej havarijnej poistky?

Nechali ste si už niekedy vypočítať cenu havarijného poistenia, tzv KASKO poistky, na vaše auto? Určite ste si všimli, že ceny poistení sú rôzne a to na základe služieb, ktoré jednotlivé poistky v rámci balíčkov ponúkajú. Ceny sa však neodvádzajú len od služieb, ale napríklad aj od vás, vodičov. Pozrime sa teda bližšie na to, čo všetko ovplyvňuje výšku havarijnej poistky. Každá poisťovňa používa inú kalkuláciu pre výpočet havarijných poistiek na auto, avšak majú aj veľa spoločného. Základným pravidlom však je, že sa snažia vypočítať pravdepodobnosť s akou spôsobíte práve vy nehodu. V tomto procese sa zohľadňuje viacero faktorov, najdôležitejšie sú však tieto:

Vek vozidla

Na základe toho, koľko má vaše auto rokov, sa výška poistnej sumy zvyšuje alebo znižuje. Záleží však aj od typu (najmä od sily motora) vozidla a aké poistné krytie by ste mali radi uzavreté. Ak napríklad chcete mať istotu, že po havárke, ktorá skončí na vašom aute totálnou škodou vám nevyplatia len zostatkovú hodnotu vozidla, musíte si priplatiť.

Vek vodiča

Áno, samozrejme, že poisťovne kalkujú aj s vaším vekom. Nie je žiadným tajomstvom, že čím ste starší, tým poisťovna predpokladá, že aj múdrejší a nebudete jazdiť zbytočne rýchlo a na cestách sa “predvádzať”.

Trvalý pobyt

Poisťovne zohľadňujú váš trvalý pobyt. Ak bývate vo väčšom meste, cena poistky sa vyšplhá na vyššiu čiastku. Malý tip: To kde bývate prechodne poisťovňa častokrát nemá ako zistiť a tak, ak bývate v Bratislave, ale trvalé bydlisko a auto máte registrované na menšie mesto alebo dedinu, je pravdepodobné, že zaplatíte menej, ako v Bratislave a ušetríte zopár eur.

Spoluúčasť

Okrem vyššie vymenovaných faktorov závisí výška vašej poistky od ďalších, pomerne logických vecí. Napríklad od stanovenej výšky spoluúčasti. Spoluúčasť znamená pomer, v akom sa budete podieľať na vzniknutej škode. Môže to byť buď fixná čiastka alebo isté percento, ktoré sa vypočíta z výšky škody. Čím vyššia spoluúčasť dohodnutá v zmluve, tým nižšia cena havarijnej poistky. Avšak týchto pár ušetrených eur vás môže poriadne zamrzieť, keď sa vám škoda na aute vyšplhá na tisícky eur a vy ste sa zaviazali k zaplateniu 5% zo škody.

Bezškodový priebeh predchádzajúcich poistných období a ďalšie faktory

Niektoré poisťovne vás odmenia v prípade, že niekoľko rokov jazdíte vzorne, bez škodovej udalosti. Rovnako niektoré poisťovne berú do úvahy aj ak ste rodičom malého dieťaťa (napríklad do 15 rokov). Špeciálne zľavy sú individuálne a najlepšie urobíte, ak sa o nich poinformujete v poisťovniach alebo u poradcov na online porovnávačoch.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre