Finančné trhy: akcie sú v kríze, menový trh stratil smer

Druhý štvrťrok začal veľmi slabo. Dôvodom sú akcie, najmä firiem z technologického sektora, ktoré priniesli zlú náladu. Podkopali pozitívny sentiment a spustili nervozitu a averziu k riziku naprieč všetkými druhmi aktív. Odpoveď menového trhu je však nateraz len veľmi mierna, dokonca aj keď trhu teraz chýba katalyzátor.

Akciový trh je v súčasnosti miestom chaosu. Najväčší pokles zaznamenali akcie technologického sektora. „Technologické firmy ťahali ostatné akcie smerom nadol už nejaký čas a pokračuje to aj v tomto kvartáli,“ hovorí Peter Garnry, akciový statég Saxo Bank. Začiatok druhého štvrťroku je skutočne najhorší za posledných 89 rokov.

Negatívne správy, ako napríklad útok Donalda Trumpa na Amazon, alebo rozhodnutie spoločnosti Apple nahradiť čipy spoločnosti Intel svojimi vlastnými, sú evidentným zdrojom znepokojenia. Hodnotu akciového trhu však ovplyvňujú aj obavy o dlhodobý rastový výhľad v tomto segmente.

„Hoci sme na akciovom trhu zaznamenali množstvo nepekných krokov, keď sa pozrieme na svetové meny, tie zaznamenali len veľmi malé pohyby. Samozrejme sú tu korelácie, japonský jen posilnil a meny rozvíjajúcich sa krajín mierne oslabili. Avšak odchýlka pohybu v porovnaní so všeobecnou kolísavosťou akciového trhu jednoducho aktuálne neexistuje,“ upozorňuje John Hardy, menový stratég Saxo Bank.

„Ak sa pozrieme na iné riziká, ako napríklad kreditné úroky, rozvíjajúce sa trhy, alebo prirážky na dlhopisoch, vidíme v porovnaní s akciami len veľmi malé pohyby. Tento stav privádza mnohých obchodníkov s menami do pomykova.“

Pokiaľ ide o americký dolár, ten sa vychyľuje na obe strany súčasne. Na jednej strane je tu averzia k riziku, ktorá podporuje dolár, na strane druhej je to rast výnosov amerických dlhopisov, ktorý dolár oslabuje. Toto všetko spôsobuje na trhoch zmätok, tvrdí J.Hardy.

Obchodné napätie na trhu akcií je tiež kľúčovým faktorom, ktorý ovplyvňuje komodity. Z toho dôvodu napríklad ropná zmes WTI poklesla k hodnote 60 dolárov za barel, uvádza Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank. „Rastúci nadbytok ropy v Číne a Saudskej Arábii znižuje ceny tejto komodity v Ázii a tiež utlmuje pozitívnu náladu obchodníkov,“ dodáva.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre