Chuť riskovať sa znižuje. Dôvodom je hroziaca obchodná vojna

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uvalení ciel na čínsky dovoz v hodnote 60 miliárd dolárov, ktoré môže vyvolať odvetné opatrenie Číny zaviesť vlastné clá, vyvolalo na finančných trhoch negatívne nálady. Akcie poklesli a vynárajú sa obavy, že obchodná vojna bude mať vplyv aj na globálny hospodársky rast.

Nervózna nálada sa ešte viac prehĺbila s príchodom novej správy, že Biely dom na návrh D. Trumpa odvolal svojho poradcu pre oblasť bezpečnosti Herberta Raymonda McMastera, ktorého má nahradiť John Bolton. Ten je podľa menového stratéga Saxo Bank, Johna Hardyho, „známy najmä svojimi odvážnymi vyhláseniami o Iráne spred dvoch dní“.

Menový trh je však na počudovanie relatívne pokojný, konštatuje J. Hardy, pričom jedinou reakciou je mierne posilnenie japonského jenu, ktorý zvyčajne rastie v časoch averzie k riziku. Na druhej strane index Saxo Global Risk, ktorý odráža najnovšie Trumpove kroky v grafickom vyjadrení, zamieril opäť do červených čísiel.

Najviac si rozbúrené nálady odniesli akcie. Ázijské trh zaznamenali počas tejto noci strmé pády. Nákaza sa teraz šíri do Európy. „Index S&P 500 klesá a smeruje k nebezpečným úrovniam. V prípade, ak klesne pod úroveň 2600, otvoria sa nám úplne nové scenáre,“ upozorňuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank. „Náš postoj je zostať opatrný a zaujať obranné pozície. Buďte na pozore a pokúste sa vystúpiť z obchodov v ten pravý čas,“ vystríha analytik.

Obchodná vojna má vplyv aj na komodity, pridáva sa Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank. „Hodnota komodít závisí najmä od jednej veci, a tou je celosvetový hospodársky rast. Tento ukazovateľ totiž výrazne podporuje dopyt po komoditách“. Obavy zo spomalenia celosvetovej ekonomiky sa ako prvé prejavia v hodnote priemyselných kovov. Naopak vzácne kovy budú pravdepodobne profitovať zo svojho štatútu bezpečného prístavu.

Ropa môže tiež získať, pretože sa očakáva, že nové sankcie USA voči Iránu odštartujú novú technickú rely tejto komodity. „Hoci rastúce riziká zhoršenia globálneho obchodu ovplyvňujú aj globálny rast a dopyt, v tejto chvíli je pre ropu najdôležitejšou udalosťou očakávané obnovenie amerických sankcií voči Iránu,“ uzatvára O. Hansen.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre