Trump stopol najväčší obchod v technologickom sektore

prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump podpísal nariadenie, ktorým zakázal prevzatie technologickej firmy Qualcomm singapurským konkurentom Broadcom. Urobil tak na odporúčanie Amerického výboru pre zahraničné investície (CFIUS), ktorý preveruje možný vplyv akvizícií amerických firiem zahraničnými podnikmi na národnú bezpečnosť.

Dôvodom zastavenia akvizície, ktorá by bola najväčšou v histórii technologického sektora, je možné ohrozenie národnej bezpečnosti. Firma Broadcom, ktorá chce premiestniť svoje sídlo zo Singapuru do USA, za americkú firmu ponúkla 117 miliárd dolárov.

Americký prezident vyhlásil, že prevzatie Qualcommu Broadcomom by mohlo posilniť pozíciu Číny v oblasti mobilnej komunikácie.

Qualcomm sa v posledných rokoch stal jedným z najväčších konkurentov čínskeho telekomunikačného obra Huawei. Práve táto firma by podľa obáv americkej armády mohla v prípade uskutočnenia fúzie do desiatich rokov získať úplne dominantné postavenie v mobilných technológiách a americkej bezpečnostné zložky by mohli byť odkázané len na nákup vybavenia od Huawei.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre