Nie sme na prahu novej krízy, ale v poslednej fáze hospodárskeho cyklu

Predchádzajúci týždeň nás presvedčil o tom, že sa nenachádzame na pokraji ďalšej krízy, ale sme len na začiatku poslednej fázy hospodárskeho cyklu.

Avšak ešte nie je všetkému koniec. Je zrejmé, že slabosť trhu bola spôsobená rastúcimi úrokovými sadzbami, ktoré budú pravdepodobne rásť rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Investičné banky preto narýchlo menia svoje prognózy, v ktorých predpovedali, že do konca tohto roka by mali výnosy amerických dlhopisov stúpnuť na tri percentá. V skutočnosti sa už teraz sadzby nemali problém priblížiť sa 2,9 percentu. Natíska sa otázka, koľko to bude koncom roka naozaj.

V súčasnosti, keď hospodárstvo rastie, zvyšujú sa mzdy, a rovnako aj inflácia, FED pravdepodobne zrýchli zvyšovanie úrokových sadzieb. Investori musia preto prijať fakt, že časy sa zmenili. Čím viac dobrých správ budeme z USA počuť, tým väčšia bude pravdepodobnosť, že výnosy dlhopisov budú rásť, čo vyvolá nerovnováhu medzi akciovým trhom a dlhopisovým trhom. Výsledkom toho potom budú ďalšie korekcie akcií.

Koniec koncov, ak môžete získať vyšší výnos investovaním do bezpečnejších aktív, teda do dlhopisov, prečo by ste mali podstupovať vysoké riziko na akciovom trhu? To by bol nezmysel.

Avšak ak si uvedomíme, že sa nachádzame v časoch ekonomickej expanzie, môžeme z toho profitovať. Odvetvia, ktoré sa budú na expanzii viesť, sú tie, ktoré v roku 2008 kvôli finančnej kríze najviac trpeli. Ide o spotrebiteľsky orientované podniky, producentov bežných spotrebných tovarov, ďalej maloobchod a nehnuteľnosti.

Spotrebitelia totiž majú viac peňazí, ktoré môžu minúť. Silný akciový trh, rastúca ekonomika a rastúce mzdy tak spôsobujú nárast maloobchodné dopytu.

Energetický sektor bude v dôsledku inflačných tlakov zo solídneho dopytu ťažiť tiež. To isté môžeme povedať aj o sektore komodít a služieb, pretože ceny komodít sú podporované vysokým dopytom.

Najväčšie obavy

Investori sa obávajú, že posledná fáza hospodárskeho cyklu sa môže zmeniť na recesiu. Vtedy by odvetvia, ktoré sme teraz spomínali, naopak utrpeli a prudko by klesli.

Avšak môžeme v nasledujúcich mesiacoch očakávať recesiu? Pravdepodobne nie. Najmä preto, že centrálne banky stále pomáhajú hospodárstvu a zatváranie kohútikov s likviditou je len pozvoľné.

Teraz nemôžeme očakávať, že hodnota dlhopisov vzrastie. Základným pravidlom dlhopisového trhu totiž je, že keď úrokové sadzby rastú, cena dlhopisov klesá. To ale neznamená, že nie je vhodné uložiť si svoje peniaze v dlhopisoch, práve naopak. Teraz je ten správny čas alokovať peniaze do bezpečnejších aktív, aby sme sa vyhli možnému poklesu akciových trhov.

Althea Spinozzi, analytička Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre