Inflácia rastie. Mali by sme sa začať obávať?

Inflácia v USA sa podľa najnovších čísel už približuje k svojmu cieľu. Ukazovateľ PCE, ktorý predstavuje preferovanú výšku inflácie zo strany Federálneho rezervného systému, sa pohybuje na úrovni dvoch percent.

Avšak pamätáte si ešte začiatok roka 2017, keď inflácia výrazne vzrástla v dôsledku bázického efektu a po zvyšok roka zmizla? Pravdepodobne teda ešte budeme potrebovať zozbierať viac údajov, aby sme mohli exaktne povedať, či rast cien bude spôsobovať problémy.

Spotrebitelia v USA sa preto v tejto fáze ešte o infláciu veľmi nezaujímajú. Čo ich ale môže znepokojiť je vplyv cien ropy na cenu benzínu. 

Inflačné očakávania počítané na univerzite v Michigane boli celkom stabilné (okolo 2,5 percenta v januári), no americká zlomová miera inflácie (ktorá sa ráta na 5-10 rokov vopred) v posledných troch mesiacoch výrazne vzrástla (v súčasnosti je na úrovni 2,1 %, čo je najvyššia úroveň od júna 2015). Neznamená to však, že inflácia sa v nasledujúcich mesiacoch musí stať problémom.

V poslednej dobe sme svedkami zvýšeného rastu miezd v USA. Tento nárast čiastočne odráža vplyv, ktorý súvisí s nižším počtom odpracovaných hodín v dôsledku nepriaznivého počasia. V skutočnosti je rast miezd nižší ako pred globálnou finančnou krízou v USA, a rovnako aj ako vo väčšine vyspelých krajín (okrem Nemecka).

Je pravdou, že inflácia sa pomaly vracia. V krajinách G7, ako vidno na grafe, je priemer 1,7 percenta, čo je o niečo nižšie ako februárová inflácia v roku 2017 na úrovni 1,8 percenta.

Rast cien však zatiaľ nie je nijako prelomový a aj v nasledujúcich obdobiach zostane naďalej nízka. Dôvodom budú štrukturálne faktory, ktoré v Saxo Bank často spomíname. Ako napríklad starnutie obyvateľstva, nové technológie a podobne.

Christopher Dembik, makro stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre