Akcie sa snažia spamätať z nedávneho výpredaja

Index volatility sa usadil na hodnote 27 a akcie sa driapu späť nahor po dvojdňovom páde, ktorý začal v piatok minulý týždeň. Hlavný akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry hovorí, že trh sa rázne snaží striasť zo seba efekty poklesu, no nemôžeme vylúčiť ani možnosť, že príde ešte druhá vlna oslabenia.

„Objem obchodov s volatilitou je obrovský. Len na Wall Street predstavuje dva bilióny dolárov, čo by mohlo naznačovať v budúcnosti ďalší šok,“ naznačuje P. Garnry.

Jeho kolega menový stratég John Hardy dodáva, že rizikovo citlivá povaha japonského jenu (JPY) spolu s rastom špekulácií na rast eura (EUR), a pokles jenu, robia menový pár EURJPY zaujímavý v prípade ďalšej trhovej udalosti.

Kurz: EURJPY

Pod drobnohľadom trhov je dnes britská libra. Uskutočnilo sa totiž zasadnutie vedenia Bank of England. Výslednom bolo vyjadrenie v prospech skoršieho a rýchlejšieho zvyšovania sadzieb, ako sa očakávalo.  

Trhy okrem toho prekvapili lepšie než očakávané hospodárske výsledky spoločnosti Tesla. Výrobca elektrických automobilov bol podľa nich schopný zmierniť svoje negatívny cash flow na úroveň –277 miliónov dolárov. Pre tento rok plánuje nárast tržieb o 68 percent a do konca júna sa zaviazal zvýšiť produkciu áut na päť tisíc týždenne. Akcie firmy v reakcii na to vzrástli o 3,3 percenta.

Cena ropy včera dramaticky poklesla. Aktuálna správa EIA o stave zásob totiž hovorí o raste zásob ropy, ako aj o zlepšení dodávok od producentov, čo viedlo k masívnej podpore produkcie  v USA na 10,3 milióna barelov denne.

Podľa komoditného stratéga Oleho Hansena cenu ropy aktuálne ťahajú nadol tak sezónne, ako technické faktory. Silnejúci dolár však nepraje ani ďalším komoditám. Zlato napríklad kleslo oproti hodnotám z decembra a januára o 33 percent, aktuálne na 1 316 dolárov za uncu, a teraz smeruje k úrovni 1 301 dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre