Čo spôsobilo včerajší pád na akciových trhoch?

Čo sa stalo: Index S&P klesol o 4,1 percenta, čím vymazal svoje zisky dosiahnuté od začiatku tohto roka. Štart trhov v tomto novom roku bol pritom jeden z najlepších v histórii. Index Dow Jones sa včera zrútil o 1600 bodov, čo predstavuje jeho vôbec najväčší denný pokles doteraz – klesol o takmer 4,6 percenta. Objemy obchodov boli v porovnaní s denným priemerom za posledné dva mesiace takmer dvojnásobné. Index volatility VIX stúpol za deň o 115 percent na hodnotu 37,3.

Americké štátne pokladničné poukážky si vďaka úteku investorov do bezpečia pripísali výnos desať bázických bodov. Americký dolár vzrástol oproti všetkým menám G10. Japonský jen ťažil zo svojej pozície bezpečného prístavu. Cena ropy spadla o 2,6 percenta.

Možno sa pýtate: „Je teraz čas nakupovať toto minimum?“ Moja odpoveď znie: „Určite nie“.

Čo stálo za pádom: Výpredaj bol spôsobený najmä likvidáciou zo strany fondov, ktoré riadia počítače, nie portfólio manažéri. Obrat trendu je skutočne výrazný, no vždy keď sú v hre aj automatizované investičné rozhodnutia, býva to vždy veľmi škaredé. Výpredaj ešte nie je za nami. Pre väčšinu z nás je to veľmi bolestivé, no je potrebné urobiť krok späť a zvážiť si situáciu triezvo.

Pri pohľade na vývoj z dnešnej noci si aspoň môžeme urobiť predstavu o tom, akým spôsobom pri takomto výpredaji reagujú všetky smart ETF fondy, a takzvaný robo (automatizovaní) poradcovia. Ich webové rozhodnutia sa zrútili, klienti neboli schopní dostať sa k účtom a zadávať príkazy na predaj. No samozrejme, že nie vo všetkých automatizovaných systémoch sa objavili technické problémy. Tento test však oddelil dobrých od zlých.

Automatizované fondy stáli koniec koncov vo veľkej miere aj za tým, kam sa trhy pred pár dňami vyšplhali. Bublina ešte celkom nespľasla. Jedným z fondov, ktorých sa obávam najviac, je HYG ETF. Jeho likvidita vôbec nezodpovedá jeho veľkosti a tento fond je v robo a smart komunite veľmi obľúbený.

Nový šéf Fedu: Bloomberg uviedol, že nový šéf Fedu Jerome Powell zdedil najvolatilnejší trh od roku 2010, ale zároveň aj americkú ekonomiku, ktorá beží na plné obrátky. Zdá sa, že nový predseda centrálnej banky sa bude musieť popasovať s celkom iným problémom ako jeho predchodca. Bude musieť riešiť infláciu, nie defláciu.

Americký cenový index PMI vyskočil aktuálne na najvyššiu úroveň za poslednú dekádu. Zamestnanosť je najvyššia od roku 1997, čo tiež poháňa infláciu nahor.

Ropa: Cena ropy dnes v noci poklesla o tri percentá, a aj napriek podpore zo strany producentov ropy a ich dohode o obmedzení ťažby, tu podľa mňa je priestor pre ďalší pokles. 

Pred nedávno som videl zaujímavý graf, ktorý znázorňoval rozdiel medzi špekulatívnymi pozíciami, ktoré dnes očakávajú rast cien ropy, a medzi očakávaniami producentov, ktoré naopak hovoria o poklese.

Treba okrem toho brať do úvahy aj opätovný rast počtu ťažobných súprav v USA, ako aj stabilizáciu doterajšieho poklesu ropných zásob. Pozitívny výhľad na cenu ropy sa tak zhoršuje a navyše v jeho neprospech hovorí aj súčasný nárast volatility.

Čo nás čaká:

Je dnes len ťažké odhadnúť, či sa niektorej z centrálnych bánk podarí odpútať pozornosť z aktuálneho výpredaja. Očakávame vyjadrenia predstaviteľov Európskej centrálnej banky, ako aj Fedu.

Akú pozíciu zaujať:

Kupovať zlato, americké pokladničné poukážky, japonský jen a švajčiarsky frank. Všetko teda tradičné nástroje, ktoré sa využívajú v takýchto situáciách. Všetky ponúkajú primeranú hodnotu, a navyše investovať dnes do rizika je až príliš drahé.

Andrew Bresler, analytik Saxo Bank 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre