5 udalostí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Shutdown končí. Americkí demokrati po troch dňoch vyjednávania s republikánmi podporili návrh na ďalšie financovanie vlády. Zákon, ktorý už podpísal prezident Donald Trump, zabezpečuje chod federálnych úradov do 8. februára.

2. Vo švajčiarskom Davose sa dnes oficiálne začalo Svetové ekonomické fórum (WEF), ktoré bude trvať do piatka. Okrem významných štátnikov sa na ňom zúčastnia aj manažéri veľkých firiem, občiansko-právni aktivisti či akademici.

3. Dnešné zasadnutie japonskej centrálnej banky Bank of Japan neprinieslo  žiadne prekvapenie. Centrálna banka ponechala základnú úrokovú sadzbu bezo zmeny na úrovni -0,10%.

4. Južná Kórea zakázala používať anonymné bankové účty k transakciám v digitálnych menách, aby zabránila ich zneužívaniu na kriminálne účely, ako je pranie špinavých peňazí či daňové úniky. Bitcoin na túto správu zareagoval a v priebehu dňa jeho cena poklesla pod 10-tisíc USD.

5. Americký dolár dnes opäť oslabuje a dosahuje najnižšiu úroveň za posledné tri roky, nakoľko mu nepomáha pokles výnosov na amerických dlhopisoch. Menový pár EUR/USD sa dnes natiahol až k hodnote 1,23 USD.

Komentáre