Je možné, že bitcoin má nulovú hodnotu, tvrdí bitcoinový milionár

Grant Sabatier dnes vlastní 69,2 bitcoinov, čo ak si vynásobíte aktuálnou cenou približne 15-tisíc dolárov za bitcoin, vyjde vám čiastka vyššia ako milión dolárov.

Sabatier si spomína, že o tejto digitálnej mene prvýkrát započul v roku 2011. Začal sa o virtuálne meny viac zaujímať a nakoniec sa rozhodol niekoľko bitcoinov nakúpiť. Vedel, že ide o rizikovú investíciu a do tejto meny alokoval maximálne 1% svojho majetku.

Vnímal to ako dlhodobú investičnú príležitosť, ale nechcel riskovať príliš veľa, nakoľko by v prípade krachu virtuálnych mien mohol utrpieť veľkú stratu. Ako však hovorí, bola to tá najjednoduchšia investícia v jeho živote. Dnes už ale od investície do tohto aktíva skôr odrádza. Zostavil zoznam niekoľkých dôvodov, prečo v dnešnej situácii nepovažuje za vhodné do bitcoinu investovať.

1. Je nemožné určiť skutočnú hodnotu bitcoinu

Bitcoin je už celosvetovou mániou. Dokonca aj Sabatierov kaderník, ktorý o virtuálnych menách nemá žiadne znalosti, investoval do bitcoinu. A keďže čoraz viac ľudí do bitcoinu nalieva peniaze, je podľa Sabatiera nemožné určiť jeho skutočnú hodnotu. Upozorňuje, že nakoľko cena kolíše aj o 20-30% denne, znamená to, že je hodnota nestabilná.

2. Je možné, že má dokonca NULOVÚ hodnotu

Sabatier tvrdí, že hodnota, ktorá sa s bitcoinom spája, v skutočnosti spočíva v blockchain technológii, ktorú už využíva množstvo ďalších virtuálnych mien. A navyše, tvorcovia týchto nových virtuálnych mien sa poučili z chýb, ktoré bitcoin má, takže ich kryptomeny sú rýchlejšie a jednoduchšie.

Sabatier preto upozorňuje, že väčšina ľudí neinvestuje do bitcoinu z na základe toho, že veria v hodnotu jeho technológie, ale len kvôli tomu, že podľahli aktuálnej mánii.

3. Bezpečnosť bitcoinu nie je až taká vysoká, ako sa tvrdí

Neexistuje žiadny úradný orgán, ktorý by vám v rámci bitcoinového obchodovania niečo garantoval. A pokiaľ vám niekto bitcoiny ukradne, nič s tým nenarobíte, tvrdí Sabatier. Ako dodáva, pokiaľ bitcoin stále bude mať nejakú cenu, útoky hackerov na bitcoinové burzy, obchodníkov či ťažiarov budú pribúdať.

Pokiaľ sa aj napriek tomu rozhodnete do tejto kryptomeny investovať, nakupuje uvážlivo a neinvestujte viac než 1% svojho čistého imania, radí Sabatier. Buďte k sebe úprimní: bitcoin je hazard, nie investícia.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre