Bitcoin na historických maximách. Stojí už viac ako 8000 dolárov

Známa digitálna mena bitcoin pokračuje v raste, pričom dnes dosiahla nový rekord a prvýkrát prekonala úroveň 8-tisíc dolárov. Aktuálne sa táto kryptomena obchoduje za 8251 USD.

Od začiatku roka už cena bitcoinu vzrástla o 700% a nič nenasvedčuje tomu, že by mal rast poľaviť. Ako poznamenáva agentúra Reuters, iba za posledných 8 dní už cena tejto meny vzrástla o 50%

Mena ťaží z viacerých pozitívnych správ: spoločnosť CME Group, ktorá prevádzkuje najväčšiu termínovú burzu na svete, chce od decembra ponúkať termínové kontrakty na bitcoin. Taktiež manažéri bánk Goldman Sachs Group a Citigroup avizovali, že analyzujú kryptomeny ako aj technológiu blockchain, ktorá je ich základom.

Bitcoin je digitálna mena, ktorá vznikla v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom.

Nakoľko bitcoin nie je pod kontrolou žiadnej centrálnej banky a dá sa rýchlo a jednoducho presúvať, často ho využíva aj tzv. šedá zóna, ktorá sa cez neho snaží vyprať peniaze z ilegálnej činnosti.

Graf: Vývoj ceny bitcoinu

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre