Bitcoin: podvod, alebo revolučná zmena?

V tomto roku zaznamenal Bitcoin, a aj iné kryptomeny, svoje doteraz najúspešnejšie obdobie. Začali ich uznávať niektoré oficiálne autority. Meny prekonávajú svoje rekordy. Mnoho analytikov a finančníkov však napriek tomu kryptomeny odsudzuje, či dokonca otvorene označuje za podvod.

Nedávno napríklad povedal generálny riaditeľ spoločnosti JP Morgan, Jamie Dimon: “Ak ste dosť hlúpi na to, aby ste si kúpili Bitcoin, raz na to poriadne doplatíte.” Vlk z Wall Street – Jordan Belfort zase hovorí, že uvádzanie nových bitcoinov do obehu (ICO), je “najväčším podvodom v histórii… oveľa väčším, ako tie, ktoré som robil ja.“ Saudskoarabský princ Al-Waleed bin Tatal zas povedal, že bitcoin sa „čoskoro zrúti“.

Na druhej strane zakladateľ spoločnosti Standpoint Research, Ronnie Moas, koncom októbra pre CNBC uviedol, že trhová hodnota bitcoinu (v súčasnosti okolo 96 miliárd dolárov) bude v priebehu piatich rokov vyššia, ako hodnota spoločnosti Apple (807 miliardy dolárov).

Hlavný výkonný riaditeľ Goldman Sachs, Lloyd Blankfein na obranu virtuálnej meny poznamenal, že ľudia si tiež niekedy nevedeli predstaviť, že by zlato nahradili papierové peniaze. A stalo sa to. Šéf spoločnosti Black Rock Larry Fink zas dodal, že „je veľkým zástancom potenciálu“ kryptomien, no stále ich podľa neho obklopuje príliš špekulatívna atmosféra.

Ja osobne som už v decembri minulého roku predpovedal, že bitcoin v tomto roku dosiahne úroveň dvoch tisíc dolárov. V tej dobe sa ešte obchodoval na 754 dolárov. V súčasnosti však zlomil ďalší rekord a vystúpil až na 6450 dolárov. Myslím si, že bitcoin má potenciál dosiahnuť do desiatich rokov hodnotu viac ako 100 tisíc dolárov.

Tvrdenie, že bitcoin je podvod, je podľa môjho názoru stelesnením arogancie. Vedeli ste, že niektoré veľké banky potajme vyvíjajú svoju vlastnú infraštruktúru pre kryptomeny?

Tradičný svet

V tradičnom bankovom systéme sme už niekoľko stoviek rokov nezaznamenali žiadnu výraznú zmenu pravidiel. Ide skôr o relatívne pohodlný systém vytvorený bankami pre ne samotné, pre vyspelé svetové ekonomiky a pre korporácie. Na záujmy jednotlivcov sa pritom veľmi neprihliadalo. Konečným výsledkom je globálny systém, ktorý je určený pre elity.

Neprekvapujú ma teda negatívne komentáre predstaviteľov bánk na adresu kryptomien. Podobný slovník od nich budeme počúvať čoraz častejšie. Dôvod je prostý. Kryptomeny majú veľký potenciál a skôr, či neskôr, odštartujú revolúciu v mnohých priemyselných odvetviach a samozrejme aj vo financiách. Dôvodom bude hlavne eliminovanie potreby overovania treťou stranou, ale aj zníženie nákladov. Preto každý, kto podniká v bankovom systéme, je prirodzene ohrozený.

Šanca pre najchudobnejších

Ak niektorí hovoria, že ide o podvod, myslím si, že ignorujú jeden zásadný fakt. Celkovo na svete žije 2,5 miliardy dospelých na najmenej rozvinutých trhoch. Títo muži a ženy v bankovom systéme v podstate neexistujú. Nemajú bankový účet, ani kreditnú kartu. Nachádzajú sa mimo systému z akéhokoľvek bankového pohľadu.

Najpôsobivejšou vecou vo svete kryptomien je to, že zrazu sa môže táto 2,5 miliarda ľudí dostať na trh. Pretože, ak ste kdekoľvek a máte internetové pripojenie, môžete posielať  a prijímať peniaze z hocijakého a na hocijaké miesto na svete.

Predstavte si, že dva a pol miliardy dospelých sa zrazu môže stať súčasťou finančného sveta. Ak teda v dlhodobom horizonte špekulujete na pokles hodnoty bitcoinu a kryptomien ako takých, potom vsádzate proti 2,5 miliarde ľudí.

Perspektíva silného rastu

Tento fakt ma privádza k záveru, že kryptomeny budú mať vo finančnom systéme budúcnosti svoje pevné miesto. Nepokladám sa za prehnaného optimistu. No myslím, že na trhu je priestor pre digitálne, alebo virtuálne meny, rovnako tak pre biometrické doklady, ktoré môžu slúžiť ako brána pre platby, transfery a ostatné finančné služby.

Akú podobu budú mať, a ako budú vyzerať, v priebehu piatich až desiatich rokov nateraz nevie nikto predpovedať. Jedna analógia ale hovorí za všetky. Predstavte si, ako vyzeral internet na začiatku 90. rokov. A teraz sa zamyslite nad všetkými lídrami, ktorí ho odmietli ako výstrelok, alebo nevýznamnú inováciu.

Bitcoin má veľkú výhodu v tom, že je prvou kryptomenou. Z toho dôvodu dominuje trhu z hľadiska podielu na ňom a aj z hľadiska priemerného denného objemu. Táto dominancia bude ešte chvíľu trvať, no z pohľadu elegancie a kódovania je možno ešte o niečo lepší Ethereum.

Problémom bitcoinu je jeho kapacita. Napríklad spoločnosť VISA dnes dokáže spracovať 65 tisíc transakcií za sekundu. Bitcoin ich však môže spracovať len sedem. Pred nami je preto ešte veľa práce.

Skostnatenosť myslenia rozvinutého sveta

Myslím si, že rozvinuté trhy a rozvíjajúce sa trhy majú odlišný pohľad na kryptomeny. Mnoho ľudí na rozvinutých trhoch považuje kryptomeny za špekuláciu, pretože sú súčasťou tradičného systému. Správajú sa ako ovce. Samozrejme do tohto systému patrím aj ja. Tak napríklad, prečo nemôžem cez víkend obchodovať no forexe? No jednoducho preto, že konvencia je taká, že obchoduje sa len od pondelka do piatku. Avšak Bitcoin sa obchoduje nonstop.

Myslím, že rozvíjajúce sa a ohraničené trhy si nemôžu dovoliť tento luxus. Musia byť orientované na riešenia. Uchopia a objavia preto kryptomeny oveľa rýchlejšie ako rozvinuté ekonomiky. Okrem toho majú menej úradníkov, menej vplyvných záujmových skupín.  V niektorých prípadoch, napríklad v krajine Zimbabwe, sme mohli vidieť, že sú ekonomiky, ktoré nemajú inú možnosť, ako obrátiť sa na kryptomeny. To podľa mňa uvidíme v najbližších piatich až desiatich rokoch.

To, kde sa teraz nachádzame, spôsobila finančná kríza, stres a strata miliárd dolárov. Rovnako tak aj strata predvídateľností a dôvery. Keď bežný občan stratí dôveru v štát, politikov a centrálne banky, veci sa začnú meniť. Vidíme, že dôvera občanov klesá. Nikto z politikov napríklad po finančnej kríze nešiel do väzenia. Prečo bankový sektor musel zaplatiť takú vysokú daň, no nikto z politikov nie. Ľudia sa preto budú stále viac obracať k novým riešeniam.

Prvá bude Ázia

Prijatie kryptomien ako prvé prebehne na rozvíjajúcich sa trhoch. Môžeme to vidieť aj na príklade vývoja analogických a inteligentných telefónov. Tam Ázia urobila obrovských pokrok a v niektorých oblastiach dokonca prekonala zvyšok sveta.

Klasický nástup internetu prebehol v Európe a USA cez pevné linky, potom cez pevné počítače pripojené na internet, až potom prišli na rad mobilné telefóny. V Číne však naskočili rovno na mobily.

Ľudia tam nemajú tušenie, čo je pevná linka! A to je to, čo je kľúčové aj pre kryptomeny.

Kryptomeny sú niečo, na čo sa dá použiť výrok britského vedca Arthura C. Clarka – „Každá dostatočne pokroková technológia je neodlíšiteľná od mágie.“  Skutočná revolúcia teda znamená posun k niečomu, čo už nemá zmysel vrátiť sa späť.

Kay Van-Petersen, globálny makro stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre