V Číne sa chystá na 19. zjazd strany. Jeho výsledky budú mať celosvetový dopad

Stojíme pred kľúčovou makroekonomickou udalosťou tohto roka. Na 18. októbra je totiž plánovaný 19. zjazd Komunistickej strany Číny. Akokoľvek paradoxne to znie, myslím si, že táto konferencia bude najdôležitejším eventom roka, pretože to akým smerom sa krajina vydá, rovnakým smerom pohne aj zvyšok sveta.

Čína tvorí až 50 percent svetového objemu úverov, ako aj, prostredníctvom svojich investícií a veľkosti populácie, polovicu globálneho rastu. Práve tieto faktory dávajú krajine obrovský kredit a určujú jej dôležitosť pre globálny rast.

Od konferencie, a najmä príhovoru prezidenta Xi, očakávam konsolidáciu jeho politickej moci doma. Okrem toho však aj posun vo vnímaní krajiny navonok ako producenta kvality na úkor dodávateľa kvantity.

Čína sa v posledných 30 rokoch považuje za svetového výrobcu číslo jeden. Teraz chce byť aj lídrom v oblasti technológií a inovácií. Tento technologický smer poháňa obrovská zásoba nerastných surovín, ale najmä inovácie a podpora vzdelania. Čína je zúfalo túžiaca byť lídrom vo všetkom.

Málo ľudí vie, že okrem toho je krajina aj lídrom v oblasti fintech. Okrem toho, že prevzala vedúce postavenie v oblasti sprostredkovania finančných platieb a elektronického obchodovania, je v tomto sektore 15 až 20 krát aktívnejšia ako Spojené štáty americké.

Inými slovami, budúcnosť patrí Číne. Je súčasťou Ázie, ktorej populácia sa zo súčasných štyroch miliárd obyvateľov v nadchádzajúcich 50-tich rokoch zvýši na päť až 8 miliárd.

Svet preto teraz potrebuje vidieť posun Číny vpred a tým správnym smerom. Nadchádzajúca konferencia bude podľa môjho názoru prejavom konsolidácie moci prezidenta Xi. Dokonca môže byt vyhlásený za celkového lídra krajiny, čo sa stalo naposledy za vlády Mao Ce-tunga.

Čo to bude znamenať z pohľadu investícií? Všetci investori by mali byť ostražití, pretože ich čistá návratnosť aktív môže veľmi závisieť od toho, aké správy v najbližšom období z Číne dostaneme.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre