Voľby v Nemecku: Aký je pravdepodobný scenár?

Nadchádzajúce voľby v Nemecku patria medzi tie najdôležitejšie, ktoré sa za posledný rok uskutočnili, avšak nebudú také napínavé ako ostatné nedávne voľby v krajinách EÚ. Niet pochýb o tom, že Angela Merkelová bude opätovne zvolená. Avšak jej nové funkčné obdobie sa bude od predchádzajúcich líšiť tým, že už nebude mať inú možnosť, ako konečne presadiť náročné reformy. Čím dlhšie bude Nemecko odkladať nevyhnutné kroky, tým bolestivejšie to pre jeho ekonomiku nakoniec bude.

Tieto voľby sú dôležité aj v európskom kontexte, pretože konečná dohoda o brexite, ako aj o budúcnosti spoločnej Európy, budú silne ovplyvnené práve politickou scénou v Berlíne.

Kancelárka A. Merkelová nestratí svoju súčasné preferencie najmä vďaka „trojitej hrozbe“: V. Putina, D. Trumpa a R. T. Erdogana. Témou kampane číslo jeden však mala byť skôr utečenecká kríza, kde nemeckí voliči na jednej stane nechcú pred migrantmi dvere úplne zatvoriť, zároveň ale nechcú, aby boli dokorán otvorené. Dúfajú v nejaký rozumný kompromis.

Po voľbách bude táto otázka samozrejme pre novú vládu naďalej kľúčovým faktorom, ktorým sa budú musieť zaoberať, keďže pozornosť nemeckej verejnosti sa z tohto frontu neplánuje stiahnuť.

Najideálnejším povolebným scenárom by bola koalícia strán +CDU/CSU a SPD. Avšak podľa môjho názoru môže koalícia pozostávať aj zo strán CDU/CSU a FDP. Preto si dovolím povedať, že strana FDP Christiana Lindnera bude najväčším víťazom tohto týždňových volieb, a naopak Martin Schulz a SPD budú tými najviac porazenými.

Samozrejme, veľa sa teraz hovorí aj o populistickej strane AfD. Tá sa s najväčšou pravdepodobnosťou tiež dostane do parlamentu, no strana je priveľmi fragmentovaná. Nemá stále vedenie, preto nevidím pre ňu žiadnu svetlú budúcnosť.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre