Fed naplnil očakávania. Dolár zareagoval posilnením

Včera investori vyčkávali na najdôležitejší fundament tohto týždňa, ktorým bolo zasadnutie americkej centrálnej banky FED. Hlavná sadzba zostala podľa očakávania v nezmenenom pásme 1,00 až 1,25%. Trhy ale ocenili zlepšenie makroekonomických vyhliadok, čo podporilo konsenzus, že na decembrovom zasadnutí menový výbor Fedu prikročí ešte k jednému zvýšeniu sadzieb v tomto roku.

Väčšina členov menového výboru totiž počíta s tým, že do konca roka dôjde k posunu sadzieb do rozmedzia 1,25% až 1,50%. Pokiaľ by sa toto očakávanie nenaplnilo, americký dolár by začal pravdepodobne výrazne oslabovať.

Fed tiež podľa očakávaní avizoval, že od októbra začne redukovať svoje obrovské portfólio dlhopisov, ktoré nakupoval v úsilí stabilizovať ekonomiku po finančnej kríze z roku 2008. Centrálna banka má vo svojej bilancii dlhopisy v hodnote 4,5 bilióna USD, pričom pred finančnou krízou vlastnila dlhopisy za menej ako 1 bil. USD.

Podľa aktuálneho plánu sa Fed s účinnosťou od októbra každý mesiac zbaví určitého objemu dlhopisov s končiacou sa splatnosťou, ktoré nebude nahrádzať novými nákupmi. Hornú hranicu objemu predajov banka stanovila na 6 mld. USD pre vládne dlhopisy a 4 mld. USD pre cenné papiere viazané na hypotekárne úvery. Limit sa bude postupne zvyšovať, kým v októbri 2018 nedosiahne úroveň 50 mld. USD.

Centrálna banka tak naplnila očakávania a jej jastrabovité vyhlásenia poslali americký dolár nahor. Menový pár EUR/USD po oznámení oslabil o viac ako 100 pipov. Kým pred vyhlásením sa obchodoval mierne nad úrovňou 1,20 USD, po zasadnutí Fedu sa ocitol pod 1,19 USD. Aktuálne sa euro voči doláru obchoduje na úrovni 1,1908.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre