Politické riziká sa nepotvrdili. Na trhoch zavládol optimizmus

Je tomu po prvý krát za posledné tri roky, čo si dovolím byť pri výhľade na globálnu ekonomiku a najmä eurozónu, optimistický. Politické riziko bolo hlavným ťahúňom trhov počas minulého roka. Išlo napríklad o referendum o brexite, alebo o neočakávané víťazstvom Donalda Trumpa.

No ako ukazujú nedávne voľby vo Francúzsku, investori sa pri hodnotení politického rizika pre Európu v tomto roku mýlili. Novou témou pre trhy je teraz pozitívny vývoj ekonomiky v európskej menovej únii. Mimo kontinentu je rizikom spomalenie úverového cyklu v USA a v Číne. Čína pritom cieľavedome bojuje proti tieňovému bankovníctvu sprísňovaním úverových štandardov a USA smerujú ku záveru ekonomického cyklu. To však po rokoch silného rastu nie je ničím neobvyklým. Podľa môjho názoru teda nie je dôvod na obavy.

Najdôležitejšie faktory trhu:

  • Americký dolár je s podielom na svetovom devízovom trhu vo výške 88 percent stále kráľom. Euro a jeho menové páry tvoria 31 percent obchodov. Spoločnej mene sa totiž kvôli nedostatočnej ekonomickej integrácii eurozóny stále nedarí presvedčiť investorov a najmä centrálne banky k väčšiemu záujmu o ňu. Kľúčovou zmenou však bude posilnenie úlohy čínskeho juanu CNY, ktorý vytlačí z pozície britskú libru a do roku 2019 by mal tvoriť až desať percent devízových obchodov.
  • Menová vojna však nie je na programe dňa. Hoci na 99 percent s D. Trumpom nesúhlasím, v jednom má pravdu. Americký dolár je nadhodnotený. Na základe parity kúpnej sily sa ukazuje jeho kurz nadnesený o sedem percent voči euru, o 11 percent voči juanu a o ďalších sedem percent voči kanadskému doláru. No nová dohoda, obdobná tej z Plaza, nie je vo výhľade. Nie je totiž na to dostatočná politická vôľa a okrem toho, dolár je sále o 30 percent nižšie ako v roku 1985.
  • Americká inflácia, a mzdy stále rastú nedostatočne. CPI je pod cieľovými dvomi percentami, čo sťažuje situáciu FEDu, ktorý by už rád podstatne zvýšil sadzby. To, čo je však pozoruhodné, je cena aktív s fixným výnosom. Tá začala zohľadňovať riziko zníženia sadzieb v budúcom roku.
  • V eurozóne vidíme pozitívny trend. Indikátor Eurocoin rastie o 0,75 percenta. Investori očakávajú, že duo Merkelová – Macron naštartuje po nemeckých voľbách v septembri ekonomiku Európy. Prevládajúci optimizmus má citeľne pozitívny dopad na kurz eura, ktoré sa po prvý krát za ostatné tri roky nachádza v absolútne rastovom teritóriu.
  • Veľká Británia na druhej strane pocíti „skutočný“ makroekonomický dopad brexitu. Pri výhľade na britskú libru v druhej polovici roka som však pozitívny. Odchod krajiny z únie je už totiž zahrnutý v kurze libry. Na základe parity kúpnej sily je tá navyše podhodnotená voči doláru o 15 percent. Návrat na predchádzajúce úrovne je závislý od politickej situácie a je celkom pravdepodobný.

Hlavné ekonomické riziká:

  • Trhy dnes charakterizuje nízka volatilita a celková prevládajúca spokojnosť. Prieskum z marca ukázal, že až 99 percent retailových a inštitucionálnych investorov predpokladá v budúcom roku nárast cien akcií. Rastú však signály finančných tlakov. Vidíme napríklad veľký rozdiel medzi indexom volatility VIX a politickou neistotou. Je tu potom aj veľký rozdiel medzi výnosmi päťročných dlhopisov USA a Nemecka. Jeho hodnota sa dokonca vyšplhala na 28 ročný rekord. Veľký rozdiel sa zvyčajne považuje za prvý signál trhovej korekcie.
  • D. Trump zatiaľ nespĺňa očakávania. To je určite tým najväčším rizikom ktoré nie je zahrnuté v trhových cenách. Ak americký prezident nedokáže naplniť svoje plány v oblasti zníženia daní do septembra, trhy budú pravdepodobne reagovať veľmi zle. To môže byť spúšťačom korekcie na amerických, a neskôr, i na svetových trhoch. Na rozdiel od názoru prezidenta, implementácia nižších sadzieb trvá veľmi dlhý čas. Ronaldovi Reaganovi to trvalo takmer päť rokov, kým pripravil a presadil daňovú reformu. No prípadná korekcia nebude pravdepodobne trvať dlho. Je tu totiž priaznivá makroekonomická situácia a ziskovosť firiem.
  • D. Trumpovi hrozí riziko vypočúvania. Je síce len málo pravdepodobné, že prezident bude musieť čeliť nejakému právnemu konaniu, no ako sa nechalo počuť viacero demokratov, cieľom je aspoň ho spomaliť a utlmiť. Toto riziko, s ktorým trhy dnes nepočítajú, by na ne malo určite negatívny dopad.

Christopher Dembik, makro stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre