Britské voľby pravdepodobne oslabia tamojšie akcie

Vo Veľkej Británii sa už o tri týždne uskutočnia predčasné parlamentné voľby. Ak sa súčasnej predsedníčke vlády Therese Mayovej podarí získať dostatočný počet poslaneckých kresiel, bude to mať priaznivý vplyv na britskú libru, no v krátkodobom horizonte aj negatívny na tamojší akciový trh.

Počas uplynulého roka a pol totiž môžeme pozorovať, že vždy pri posilnení britskej libry sa britské akcie dočasne oslabia. Takúto závislosť očakávame aj v najbližšej budúcnosti.

Zo stredno a dlhodobého hľadiska budú pre akcie kľúčové zisky firiem a makroekonomické prostredie. Súčasné prostredie v kontinentálnej Európe, ako aj na Britských ostrovoch, je pre podnikanie priaznivé, čo praje britským, ako aj európskym akciám. No tým, ako sa bude blížiť termín Brexitu, predpokladáme, že trhy budú viac naklonené európskym firmám.

Myslíme si, že dopad na britský akciový trh bude citeľný. Možno nie naprieč celým trhom, ako sme to videli po aktivovaní článku 50 alebo výsledkoch referenda, no určite na jeho časť. Dnes sa napríklad niektoré veľké firmy a verejne obchodovateľné spoločnosti sťahujú na kontinent, alebo tam presúvajú aspoň časť pracovných miest. Samé teda očakávajú negatívny dopad brexitu. Dopady tohto javu budú ovplyvňovať dlhodobý vývoj akcií.

Z krátkodobého hľadiska, bezprostredne po voľbách, to však budú voľby a britská libra a ak voľby dopadnú tak, ako naznačujú prieskumy, očakávame, že britské akcie sa bezprostredne oslabia.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre