Najväčšie riziko pre Európu? Taliansko

Slávny Erasmov výrok znie: “Lepšie je chorobám predchádzať ako ich liečiť.” Po pondelkovom oznámení výrazného víťazstva proeurópskeho kandidáta E.Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách môžeme súhlasiť, že E.Macron zabránil populistickému nacionalizmu Marine Le Penovej, aby prevzal opraty v Paríži. Ale ak ide o vyliečenie francúzskych problémov, zatiaľ o tom nie sme presvedčení.

Júnové voľby vo Francúzsku sú pre E.Macrona len začiatkom “skutočnej” práce

Pokiaľ ide o euro a európske akcie (hlavne tie francúzske), v poslednej dobe sme mali pozitívne očakávania. Teraz však nastal čas zmeniť svoj postoj na „neutrálny“ voči obom inštrumentom, pretože E.Macrona skutočná práca ešte len čaká a v porovnaní s víťazstvom v prezidentských voľbách bude výrazne odlišná.

Skvelé výsledky rastu EÚ v poslednej dobe by mali tiež znamenať obrat v najbližších mesiacoch, ktorý ide ruka v ruke so spomalením ekonomiky v USA.

Aj keď nastupujúci prezident zvíťazil s úžasným rozdielom 66% voči 34% Marine Le Penovej, 9% Francúzov odvolilo pomocou prázdneho volebného lístka. Tento fakt signalizuje vážne politické riziko v krajine. Hoci Le Penová prehrala, jej Národný front má silnú voličskú základňu a po júnových parlamentných voľbách sa môže stať najsilnejšou opozičnou stranou.

Ešte pred rokom všetci predpokladali, že finále volieb bude medzi Hollandom a Sarkozym. Keď táto možnosť pominula, považoval sa za jasného víťaza stredo-pravý kandidát François Fillon. Nakoniec však voľby vyhral 39-ročný centristický politik bez vlastnej politickej strany. Hoci extrémna pravica nakoniec nevyhrala, viete si predstaviť ako by voľby asi dopadli, keby súčasný príliv imigrantov vyzeral rovnako ako v rokoch 2014-2015? Po týchto voľbách je však jasné, že takmer všetci sú nespokojní s tradičnými politickými stranami.

Ak sa pozrieme na júnové parlamentné voľby vo Francúzsku, je pomerne pravdepodobné, že E.Macron absolútnu politickú väčšinu nezíska. “Skutočná” práca preto pre neho ešte len začína. Francúzsko teraz naozaj nutne potrebuje reformu trhu práce. Desaťpercentná nezamestnanosť je pre udržateľný rast príliš vysoká. Ak má E.Macron uspieť, potrebuje podporu tiež od voličov M.Le Penovej, t.j. nespokojencov zameraných proti globalizácii.

Pre E.Macrona to predstavuje veľkú úlohu, ale má dobré načasovanie. Európa si prešla “vnútornou devalváciou” a preto reforma trhu práce zameraná na vytváranie miest namiesto jednoduchého zachovávania pracovných miest by s Francúzskom mohli urobiť divy. Ak však tieto vízie E.Macronovi nevyjdú, mohla by za päť rokov naozaj vyhrať M.Le Penová.

V nedeľu večer zaznela jedna dôležitá myšlienka, že staré politické strany sa musia renovovať. Koniec koncov E.Macrona nevolilo 43% francúzskych voličov a 60% jeho voličov vybralo v prvom kole niekoho iného. A aj keď protiimigračné hlasy zoslabli, stále tu zostávajú. Preto reformy sú jediným skutočným katalyzátorom podstatných zmien počas nasledujúcich piatich rokov.

Pokiaľ ide o finančné trhy, nastal koniec európskeho oživenia. Do volieb sme išli s presvedčením, že E.Macron zvíťazí a európske aktíva sú podhodnotené, čo už sa stalo. Mimoeurópske trhy túto udalosť ocenili zle, ale teraz sa musíme zamerať na Taliansko. Tá podľa nás v Saxo Bank ostáva najväčším európskym rizikom, pretože predčasné voľby v Taliansku by mohli postaviť na hlavu všetko, čoho sa zatiaľ dosiahlo voľbami v Rakúsku, Holandsku a Francúzsku. Európa je tak aj naďalej krehká, ale zlepšuje sa to. Záverečným testom bude Taliansko, nie Nemecko.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre