Je to oficiálne: Británia aktivovala Článok 50

Spojené kráľovstvo konečne aktivovalo Článok 50. Spustilo tým proces odchodu z Európskej únie. Pre trhy je to nová situácia, pretože doteraz sa viac menej spoliehali, že k tomu nedôjde. Pre Britániu to bude mať negatívny dopad najmä v strednodobom horizonte.

Referendum síce spôsobilo nervozitu, ale ekonomické čísla z britských ostrov boli silné, takže investori sa správali akoby sa nič nedialo.

Táto situácia možno bude trvať ešte nejaký čas. Pravdepodobne nedôjde k žiadnym zásadným rozhodnutiam, pretože väčšina krajín bude váhať začať rokovania s Londýnom pred nemeckými voľbami. Aj trhy si uvedomujú, že v najbližšom čase sa v procese vyjednávania s EÚ pravdepodobne nič nestane. Osobne si však myslím, že vplyv nemeckých volieb bude len minimálny.

Mesiace potom však budú pre Veľkú Britániu pomerne náročné. Treba mať na pamäti aj to, že britská libra ešte pravdepodobne nedosiahla svojho dna. Poklesla už síce o veľa, avšak len v porovnaní s paritou kúpnej sily. V súčasnej dobe je britská libra podhodnotená voči americkému doláru o 15 percent a v nadchádzajúcich mesiacoch bude pre neistotu spojenú s aktivovaním Článku 50 pravdepodobne ďalej klesať.

Domáci politický proces v krajine bude veľmi zložitý. Theresa Mayová bude totiž čeliť mnohým výzvam k vyjednaniu čo najlepších podmienok s EÚ. Premiérka pravdepodobne nebude mať inú možnosť, ako usporiadať predčasné voľby, a získať tým pre rokovania s EÚ väčšiu podporu a silnejší mandát.

Veľká Británia je veľmi silná krajina a myslím si, že aj napriek brexitu ju čaká v dlhodobom horizonte svetlá budúcnosť. Avšak v strednodobom horizonte to bude mať ťažké. Neexistuje podľa mňa žiaden dôvod myslieť si, že vystúpenie z EÚ bude mať na ostrovnú ekonomiku len mierny vplyv. Práve naopak. Bude veľmi silný. Akonáhle investori pochopia, že únia to krajine s odchodom neuľahčí, investori stopnú ďalšie investície.

Autor: Christopher Dembik, ekonóm Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre