Nemecko sťahuje tony svojho zlata z cudziny. Vie niečo, čo my nie?

Ako informovala agentúra Reuters, nemecká centrálna banka sťahuje svoje zlaté rezervy oveľa rýchlejšie, ako plánovala.

Nemecko presunulo z newyorskej pobočky amerického Fedu a Paríža takmer 600 ton zlatého kovu. Do konca tohto roku má nemecká centrálna banka v pláne mať naspäť polovicu svojho zlata. Pôvodne sa pritom plánovalo skladovať tieto zlaté rezervy až do konca roku 2020.

Nemecký portál Spiegel Online informoval, že zlato sa sťahuje postupne. V minulom roku sa presunulo do Frankfurtu 111 ton zlata z New Yorku a 105 ton zlata z Paríža.

Návrat zlatých rezerv nastal kvôli obavám zo zániku eura. Poniektorí tvrdia, že by toto zlato malo slúžiť na krytie obnovenej nemeckej marky. Taktiež sú tu aj obavy Nemecka z odchodu Francúzska a Talianska z EÚ.

Ďalšou príčinou by mali byť zámery nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý žiada zásadné zmeny v medzinárodnom obchode a navyše odmieta globalizáciu. Lenže tieto obavy dnes predstavitelia nemeckej centrálnej banky Bundesbank nepotvrdili. Člen bankovej rady Carl-Ludwig Thiele uviedol: „Vedieme veľa debát o americkom prezidentovi Trumpovi a jeho možných dopadoch na menovú politiku, ale veríme americkej centrálnej banke.“

Skôr, ako Nemecko začalo so sťahovaním zlata z cudziny, malo doma len 31% vlastných rezerv. Dnes je to už takmer 50% (1619 ton zlata).

Nemecko je umiestnené na druhom mieste (z celého sveta), čo sa týka zlatých rezerv. Vlastní 3378 ton zlata, ktorého hodnota predstavuje zhruba 120 miliárd. I napriek tomuto veľkému sťahovaniu má Nemecko veľkú časť zo svojich zásob zlata v New Yorku a v Londýne.

Dôvod, že Nemecko drží svoje zlaté rezervy v zahraničí, zachádza až do histórie. Zlaté rezervy začala vytvárať NSR v polovici 50. rokov, príčinou bol tzv. „hospodársky zázrak,“ čiže ekonomický rozmach.

Komentáre