Osem najbohatších ľudí vlastní rovnaký majetok ako polovica ľudstva

Osem miliardárov vlastní rovnaký majetok ako chudobnejšia polovica svetovej populácie (3,6 miliardy ľudí). Tieto informácie zverejnila nezisková organizácia Oxfam, ktorá závery svojej analýzy vydáva pred začatím Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose. Majetková nerovnosť je teraz podľa menovanej organizácie väčšia, než kedykoľvek predtým.

Najbohatším človekom planéty aj naďalej zostáva zakladateľ Microsoftu Bill Gates. Jeho čisté imanie sa odhaduje na 75 miliárd dolárov, čo je v prepočte 70,3 miliárd eur. Ďalej sa tu nachádza zakladateľ módneho reťazca Inditex, Amancio Ortega, ktorého majetok sa odhaduje na 67 miliárd dolárov, čo činí v prepočte 63 miliárd eur. Tiež sa tu nachádza známy finančník Warren Buffett, ktorého majetok sa odhaduje na 60,8 miliardy dolárov, čo je v prepočte 57 miliárd eur.

Kauza “Panama papers“- problém treba riešiť

„Je nehanebné, že toľko bohatstva je v rukách niekoľkých jednotlivcov, keď každý desiaty človek na svete musí prežiť s dvoma dolármi na deň,“ uviedla svoj postoj k záverom analýzy Winnie Byanyimová z Oxfamu. Ďalej podotýka: „Nerovnosť ženie do chudoby stovky miliónov ľudí, rozdeľuje spoločnosť a podkopáva demokraciu.“

Organizácia Oxfam vyzvala svetových lídrov, aby tento problém riešili a nie len o ňom hovorili. Čo sa týka minuloročných údajov, v tom čase si polovicu ľudstva mohlo kúpiť 62 najbohatších ľudí, ale teraz podľa novej metodiky a s novými údajmi z Číny a Indie sa ukázalo, že situácia je omnoho horšia. Oxfam tiež uviedla vo svojej správe, že okrem tejto kumulácie bohatstva je hlavným morálnym problémom fakt, že bohatí ľudia sa vyhýbajú plateniu daní, ako preukázala kauza “Panama papers.“

Bohatí platia nižšie dane ako ich upratovačka či sekretárka

„Sme v situácii, kedy miliardári často platia nižšie dane ako ich upratovačka či sekretárka. To je šialené,“ povedal agentúre AP poradca spoločnosti Oxfam Max Lawson. Ľudia podľa neho strácajú dôveru v súčasný systém, ktorému hrozí, že sa rozpadne.

Podľa neziskovej organizácie Oxfam bolo prvým signálom referendum, v ktorom Briti minulý rok rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie, a ďalším signálom bolo zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Riešením by podľa organizácie mohli byť vyššie dane pre bohatých a vyššie dane z príjmu, dôstojné mzdy a investície do verejných služieb.

Ľudia neveria v súčasný systém

Pred nerovnosťou a jej dopadmi varuje sám pápež a aj Medzinárodný menový fond. Podľa spoločnosti Edelman, ktorá je jednou z najväčších marketingových spoločností sa po svetovej hospodárskej kríze z roku 2008 dôvera ľudí v systém prudko znížila. Podľa prieskumu tejto spoločnosti len 15% ľudí verí, že systém funguje.

Tento postoj má viacero príčin, jednou z nich je aj rastúca nedôvera v tradičné médiá, na ktoré ľudia vzhliadajú ako na súčasť establishmentu. Dávajú prednosť alternatívnym zdrojom informácií, ktoré často nepripúšťajú protinázory, a roztáčajú tak špirálu nedôvery.

Komentáre