Trumpove vyhlásenia: Merkelová urobila katastrofálnu chybu, brexit je skvelá vec

Nastupujúci americký prezident v rozhovore pre britský denník The Times vyhlásil, že nemecká kancelárka Angela Merkelová urobila fatálnu chybu, keď prijala svoju politiku otvorenosti voči nelegálnym migrantom.

„Myslím si, že urobila jednu veľmi katastrofálnu chybu, a to takú, že prijala všetkých tých ilegálnych migrantov“, uviedol na adresu nemeckej kancelárky Trump.

Donald Trump okrem toho tvrdí, že Severoatlantická aliancia NATO je veľmi zastaralá, neúčinná a finančne nefunguje, pretože nedokázala zabrániť teroru. Ale aj napriek tomu považuje pakt za dôležitý. Vyhlásil, že členské štáty NATO nedodržiavajú svoje finančné záväzky voči tejto severoatlantickej aliancii, čo nie je voči USA fér. Uviedol: „Je päť zemí, ktoré platia, čo majú. Len päť. To nie je veľa.“

Taktiež sa vyjadril k prosperite prípadnej zmluvy s Ruskom o obmedzeniach jadrových zbraní. Pre britský denník The Times vyhlásil, že jadrové arzenály by mali byť do veľkej miery obmedzené.  Za túto dohodu o obmedzeniach jadrových zbraní ponúkne Rusku zrušenie amerických sankcií.

Ruská intervencia v Sýrii bola podľa Trumpa “veľmi zlá vec”, ktorá viedla ku strašnej humanitárnej situácii. Británia by mala zakázať akúkoľvek novú rezolúciu BR OSN, ktorá bude kritická voči Izraelu.

Podľa názoru Donalda Trumpa, bolo najhorším rozhodnutím v histórií USA, keď počas Bushovej vlády bola zahájená vojna s Irakom. V britskom denníku The Times uviedol, že chce poveriť svojho zaťa Jareda Kushnera, aby dojednal zmluvu o miere s Blízkym východom. Práve on má prirodzený talent, ktorým dokáže podporiť uzavretie tejto dohody.

Prezident, ktorý po svojom zvolení prijal ako prvého zahraničného politika zanieteného stúpenca brexitu Nigela Farage, komentoval rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu: „Ľudia a štáty chcú svoju vlastnú identitu a Spojené kráľovstvo chce taktiež svoju identitu,“ povedal britskému denníku.

Rozhodnutie Veľkej Británie odísť z EÚ považuje Trump za veľmi chytré. Podľa  jeho vyhlásení, odchod z EÚ bude pre kráľovstvo úspechom. „Nakoniec sa ukáže, že brexit je skvelá vec,“ dodal americký prezident v britskom denníku The Times.

Trump tiež vyjadril pochybnosti o budúcej súdržnosti Európskej únie. Po Veľkej Británii podľa neho opustia EÚ ďalšie krajiny. USA by malo čo najskôr zahájiť jednanie o nastavení obchodných dohôd so Spojeným kráľovstvom, s takým výsledkom, aby boli výhodné pre obe strany. Preto chce prezident pozvať britskú premiérku, Theresu Mayovu do USA ihneď po nástupe do funkcie.

Komentáre