Zlato vykročilo do nového roka prelomením trendovej línie

Na začiatku tohto roka vidíme na trhoch s drahými kovmi a aj na trhoch s paládiom a platinou prekvapivo silný rast. Pri paládiu ťahá trh najmä silný dopyt zo strany automobilových producentov najmä v USA a Číne. Dôvodom rastu sú obavy z toho, či ponuka producentov bude stíhať uspokojovať vysoký dopyt po tomto kove zo strany spracovateľov.

Kľúčový je však i naďalej trh so zlatom. Žltému kovu sa koncom minulého roka podarilo skonsolidovať z predchádzajúceho negatívneho trendu a aktuálne je nad hodnotou 1173 dolárov za uncu. Vo fáze konsolidácie sa nachádza už od začiatku decembra. Je za tým fakt, že odzneli negatívne faktory, ktoré trh tlačili nadol v predchádzajúcej fáze.

Dolár vykazuje známky únavy a to najmä voči jenu. Môžeme sa tak dočkať korekcie predchádzajúceho posilnenia. Pre zlato je to ďalšia pozitívna správa, pretože medzi jenom a týmto kovom je silná korelácia.

Aj pri amerických vládnych dlhopisoch vidíme mierne poľavenie. Dochádza k tomu v čase, keď výhľad na rastúcu infláciu zostáva stále pozitívny. Reálne výnosy na amerických dlhopisoch tak v posledných týždňoch klesajú, a to dáva ďalšiu podporu pre zlato.

To čo potrebujeme, aby sme mohli hovoriť o novom trende, je však masívnejší rast dopytu. Namiesto toho tu vidíme nateraz pokles záujmu zo strany ETF fondov, ktorý trvá už 37 po sebe nasledujúcich dní, teda od amerických volieb. Svoj záujem od vrcholu v júli minulého roku obmedzujú aj hedge fondy. Takže aj tu by sme potrebovali vidieť obrat v sentimente.

Napriek tomu, keď sa pozrieme na krivku ceny zlata, dnešná úroveň ceny môže byť dobrých základom pre očakávania ďalšieho rastu v krátkodobom horizonte. Ďalšia Fibonachiho úroveň odporu je 1205 dolárov. Kým neprekonáme túto úroveň predpokladám, že prevládajúcou aktivitou na trhu bude len pokrývanie záujmu o short pozície. Až ak by sa zlatu podarilo prekonať túto hodnotu, dôjde podľa môjho názoru i k zmene nákupného sentimentu u kľúčových hráčov trhu.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre