Úvod roka priniesol oslabenie dolára a s tým súvisiace pohyby

Neistota súvisiaca s kandidatúrou Donalda Trumpa bola hlavnom témou v médiách už odvtedy, ako kontroverzný realitný magnát oznámil v roku 2015 svoju kandidatúru. Napriek tomu, naplnenie tohto scenára, a teda víťazstvo miliardára, vyvolalo prekvapivo pozitívnu reakciu trhov. Rástol americký dolár, americké akcie, najmä tie od Goldman Sachs, ktoré sa viezli na optimizme po vymenovaní niekoľkých bývalých zamestnancov tejto firmy do tímu nového prezidenta.

Situácia na trhu sa však už stihla zmeniť. Na základe ostatného zasadnutia komisie FOMC, ktoré v oficiálnom komentári sprevádzalo slovné spojenie „politická neistota“, dolár voči niektorým menám, najmä voči japonskému jenu, prudko oslabil.

„Zraniteľnosť páru USDJPY môže spôsobiť pokles záujmu o japonské akcie,“ hovorí akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry.

Dočasný výpadok, ktorý sa pri dolári objavil, spôsobili skôr len pre obavy z komentára FOMC, ako reálne jastrabie stanovisko komisie. Znamenalo to podporu pre kovy, konštatuje šéf komoditného oddelenia Saxo Bank Ole Hansen. Bilancia ETP zlata sa zlepšuje, ak keď zostáva stále negatívna.

Stratég Saxo Bank pre Áziu, Christoffer Moltke-Leth dodáva, že spready CNHCNY atakujú „bezprecedentné úrovne“. Pár USDMXN zatiaľ poskočil na základe slabnúceho dolára na rekordnú úroveň 21,62.

John Hardy, hlavný menový stratég Saxo Bank si myslí, že slabý dolár sa v nasledujúcom období zotaví. Dodáva, že náhle otrasy a pohyby hneď po Novom roku mohli spôsobiť aj nedávno zverejnené čísla o priemernej mzde v USA.

P. Garnry naznačuje, že z aktuálnych turbulencií by si ťažkú hlavu nerobil. Ide najmä o americké, ale aj európske finančné spoločnosti, ktoré sú i naďalej perspektívne. Za zmienku stojí aj spoločnosť Tesla, ktorá nedávno prešla na výrobu v jej novej továrni Gigafactory.

Ďalší významný pohyb vidíme pri paládiu, kde začína, aj pre údaje o priemyselnej výrobe v USA a Číne, na trhu prevládať presvedčenie o raste dopytu po tomto kove zo strany výrobcov áut, upozorňuje O. Hansen.

Pri rope nateraz k výraznejším zmenám nedochádza, a to ani napriek poklesu amerických zásob o dva milióny barelov. Lýbia totiž stíha vyrovnávať pokles ťažby krajín OPEC, a aj štátov mimo tejto organizácie. Dohoda o obmedzení ťažby teda zatiaľ nemá na cenu žiadny účinok.

Prirážky pokladničných poukážkach pre očakávania z akcií FEDu, ktorý sa pravdepodobne bude snažiť vyvážiť expanzívnu politiku D. Trumpa, padajú nadol.

V nasledujúcom období by sme sa mali dočkať návratu z úrovní dosiahnutých v rely po zvolení D. Trumpa. Či už je za súčasným pohybom len nervozita trhov, alebo prehnaná reakcia, jedno je isté, musíme rátať s tým, že FED bude vďaka politike D. Trumpa viditeľný viac ako doteraz.

Napriek tomu, čo sa aktuálne deje, nedá sa to ani porovnať s húsenkovou dráhou, ktorú sme na trhoch videli začiatkom roku 2016. Je však treba porovnať, že trhy sa musia vyrovnávať s rôznymi druhmi vtáčích zvukov. Či už ide o holubice, alebo jastraby, či dokonca na blond zafarbenú čiernu labuť, ktoré sa nechala počuť na pôde FED v novembri minulého roka.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre