Fed môže zmariť jeden z najväčších plánov D. Trumpa

Veľkobanka Goldman Sachs si myslí, že americká centrálna banka môže zruinovať jeden z najväčších hospodárskych plánov nového prezidenta Donalda Trumpa. O aký plán ide?

Trump počas svojej predvolebnej kampane sľúbil, že ak si zasadne do prezidentského kresla, ekonomiku USA opäť prinavráti k rastu 4%, k čomu má poslúžiť aj ohlasovaný stimulačný balík na obnovu infraštruktúry v objeme 550 miliárd dolárov.

Avšak Charles Himmelberg a James Weldon, analytici Goldman Sachs pripomínajú, že komentáre šéfky Fedu Janet Yellenovej na poslednom zasadnutí v decembri, môžu tieto plány zmariť. Yellenová totiž naznačila, že trh práce je najsilnejší za posledných 10 rokov a americká ekonomika je blízko plnej zamestnanosti, takže stimulačný balík v takomto objeme môže vyhnať infláciu na neželanú vysokú úroveň. V reakcii na to bude musieť Fed pristúpiť k rýchlejšiemu zvyšovaniu sadzieb, čo stlmí úvery a podnikateľské investície. To sa následne nepriaznivo podpíše pod americký trh práce, rast miezd a samozrejme ekonomický rast, ktorý chce Trump opäť dostať na úroveň 4%.

Takže aj keď Donald Trump avizoval multimiliardový balíček, ktorý má zabezpečiť ekonomický boom, Fed svojou politikou môže stanoviť limit, akou intenzitou sa tento balík podpíše pod hospodársky vývoj USA.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre