Čo dnes prinesie Fed?

Finančné trhy sú plne presvedčené, že americká centrálna banka (Fed) dnes na svojom zasadnutí prikročí k zvýšeniu sadzieb o 0,25 percentuálneho bodu (pásmo 0,50%-0,75%). Podľa pozorovateľov je takmer isté, že Fed pôjde so sadzbami nahor, mimoriadnym prekvapením by bolo ponechanie sadzieb bezo zmeny.

Pozornosť sa tak upúta najmä na komentár šéfky Fedu Janet Yellenovej ako aj projekciu budúceho vývoja sadzieb, tzv. dot plot. Práve tu sa mnoho analytikov zhoduje, že výhľad Fedu na rok 2017 môže ovplyvniť novozvolený prezident Donald Trump a jeho ohlasovaná proinflačná politika (ktorá však stále nemá konkrétne rozmery), čo trajektóriu budúceho vývoja sadzieb môže posunúť mierne nahor.

Na druhej strane tu naďalej zostáva viacero protiinflačných faktorov, či už je to silný americký dolár alebo problémy európskej a čínskej ekonomiky. Očakáva sa preto, že centrálna banka USA projekciu posunie len veľmi mierne a zvolí vyčkávací režim.

V neposlednom rade sa investori zamerajú na prejav šéfky Fedu, ktorá môže poskytnúť nové signály ohľadom ďalšieho sprísňovania menovej politiky. Trhy bude zaujímať, ako sa Yellenová postaví k očakávanej expanzívnej fiškálnej politike Trumpa, ktorá môže zrýchliť tempo zvyšovania sadzieb.

Na trhoch sa počíta so zvýšenou volatilitou. Pred zasadnutím badať pokles výnosov na dlhopisových trhoch, akciové indexy aktuálne mierne strácajú.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre