Na ropnom trhu vládne býčia nálada

Pozitívny sentiment, ktorý sa udomácnil na trhu s ropou po prekvapivej dohode krajín organizácie OPEC, dostal tento víkend ďalšiu významnú podporu. Bolo ňou rozhodnutie ďalších krajín, ktoré nie sú členmi ropného kartelu, pripojiť sa k plánu obmedzovať ťažbu.

Od polovice septembra, keď sa členské krajiny stretli v Alžíri a prvýkrát začali hovoriť o obmedzovaní produkcie, vzrástla cena ropy do takej miery, že krajiny OPEC a Rusko dokážu ako región za predaj čierneho zlata zinkasovať o pol miliardy dolárov denne viac. Ak by sa skutočne a do dôsledkov dodržalo to, čo bolo dohodnuté, na strane nákladov by to predstavovalo len 20 miliónov dolárov denne. Takže skutočne veľmi dobrá dohoda.

Trh sa na základe týchto správ prepol do očividného býčieho módu. Vidíme nárast špekulatívnych pozícií na rast ceny. Z technického pohľadu došlo k prielomu niekoľko úrovní, čo naznačuje, že aj v strednodobom hľadisku môže ísť cena naďalej nahor.

Nič však ešte nie je definitívne. Existujú tu totiž obavy z toho, či OPEC a Rusko budú vedieť svoje sľuby skutočne aj dodržať. Dozvieme sa to až v priebehu prvého kvartálu budúceho roku, kedy by malo prísť na plnenie prijatých záväzkov. Kým budeme mať v rukách presné čísla, máme teda pred sebou dva až tri mesiace. Cena ropy teda bude pravdepodobne minimálne dovtedy pokračovať vo svoje býčej tendencii. Okrem plnenia dohody však budeme musieť sledovať i producentov v USA, ktorí by tiež mohli zamiešať kartami. Už teraz vidíme, že aktuálne zvýšenie ceny ropy, motivovalo tamojších producentov k opätovnému spúšťaniu odstavených vrtných súprav. Vyššia cena totiž zvyšuje tržby a zisky aj týchto dodávateľov. Otázkou teda zostáva, ako sa bude produkcia v tomto regióne v budúcom roku vyvíjať.

Faktom však je, že aktuálny vývoj dodal trhu s ropou pevnú pôdu pod nohami. To ako veľmi cena vzrastie, bude závisieť od toho, do akej miery sa dodržia prijaté záväzky. Sú tu okrem toho i ďalší producenti, ktorí k dohode o obmedzovaní výroby nepristúpili. Napríklad Líbia a Nigéria. Tu, a aj v už zmienených Spojených štátoch amerických, môže teda produkcia na budúci rok rásť.

Býčí sentiment trhu to ale pravdepodobne nezastaví. Z technického pohľadu sa teraz blížime do časti roka zo slabou likviditou. Dôvodom je vyberanie ziskov pred koncom roka. Obchodníci však budú robiť nové investičné rozhodnutia v nasledujúcom čase.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre