10 šokujúcich predpovedí Saxo Bank na rok 2017

Saxo Bank pokračuje v tradícii zostavovania možných scenárov, ktoré by mohli na budúci rok prekvapiť, alebo šokovať investičné trhy. V budúcom roku by to napríklad mohla byť Čína, ktorá chytí druhý dych, rely na talianskych bankách, Brexit, ktorý by sa zmenil na Bremain, alebo ochota Európskej únie čeliť nárastu popularity populistov.

Šokujúce predpovede nie sú oficiálnym výhľadom na trhový vývoj. Ide o udalosti a trhové pohyby, ktoré idú proti trhovému konsenzu.

Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank hovorí: “Po roku, v ktorom sa podarilo naplniť aj tak málo pravdepodobné minuloročné scenáre, ako napríklad “áno” Brexitu, alebo to, že D. Trump bude americkým prezidentom, je spoločnou témou budúcoročných Šokujúcich predpovedí zistenie, že zúfalé časy si vyžadujú zúfalé riešenia.“

„So zmenou, ktorá prichádza vždy v časoch krízy, môže byť rok 2017 prebudením alebo vytriezvením. Platí to pre expanzívnu politiku centrálnych bánk ako aj šetrnosť vlád, ktoré charakterizujú pokrízovú ekonomiku po roku 2009.”

„Niektoré naše Šokujúce predpovede pre tento rok sa ukázali ako nie veľmi nepravdepodobné,  preto by si mali investori uvedomiť, že aj pravdepodobnosti mimo trhového konsenzu sú hodné pozornosti. Až na základe ich poznania možno urobiť kvalifikované investičné rozhodnutie.”

V tomto duchu Saxo Bank zostavila a predstavuje Šokujúce predpovede pre rok 2017:

1. HDP Číny sa nafúkne o 8% a index SHCOMP dosiahne hodnotu 5,000

Čína si uvedomí, že dorazila na koniec cesty hospodárskeho rastu založeného na výrobe a budovaní infraštruktúry. Prostredníctvom masívnych stimulov fiškálnej a monetárnej politiky Čína otvorí svoje kapitálové trhy a povedie svoju ekonomiku k spotrebe domácností, čo by mohlo vyústiť k rastu HDP o osem percent s dôrazom na sektor služieb. Eufória, ktorá z toho vznikne, nafúkne Shanghai Composite Index na dvojnásobok úrovní z tohto roka a prekoná hodnotu 5 000.

2. Zúfalý FED nasleduje Bank of Japan a zafixuje 10 ročný vládny dlh na 1.5%

Po tom ako americký dolár a úrokové sadzby bolestivo rastú, testosterón vyvolaný expanzívnou fiškálnou politikou nového amerického prezidenta zdvihol výnos na 10-ročných amerických dlhopisoch na tri percentá. To vyvoláva paniku na trhoch. Na prahu katastrofy kopíruje FED japonskú centrálnu banku Bank of Japan a zavádza kontrolu výnosov pri vládnom dlhu.

Fixuje 10-ročný vládny dlh na 1,5 percenta zavedením nového kola kvantitívneho uvoľňovania (ďalej len „QE“). Môže ísť o QE4 alebo dokonca o nekonečné QE. To bezprostredne zastaví výpredaj globálnych aktív a dlhopisov, naopak prinesie najväčší nárast na dlhopisovom trhu za posledných sedem rokov.  Kritické hlasy sa stratia v rely vyvolanej ďalším tlačením peňazí.

3. Percento zlyhaných High-yield dlhopisov prekročí 25 %

Priemer zlyhaných high yield dlhopisov je dlhodobo na úrovni 3,77 percenta. Počas kríz v rokoch 2000 a 2009 sa zvýšil na 16, respektíve na 12 percent. Na budúci rok však vyskočí až na 25 percent. Tým, ako intervencie centrálnych bánk dosiahnu svoj limit, vlády po celkom svete prikročia k fiškálnym stimulom, čo povedie k nárastu úrokových sadzieb (okrem Japonska), a teda aj k dramatickému rastu výnosov pri dlhopisoch.

Bilióny firemných dlhopisov a ich emitentov bude trpieť. Situáciu ešte viac zhoršujú dlhopisové fondy, ktoré zvyšujú spready a znemožňujú menej výkonným emitentom sa financovať. Povedie to k nárastu miery zlyhaných dlhopisov na 25 percent. Neefektívne firmy už nie sú schopné dostať sa k investičnému kapitálu.

4. Brexit zostane zabudnutý. Británia zostáva

Nástup populistov na oboch stranách Atlantiku prinúti vedenie Európskej únie k väčšej ústretovosti vo vzťahu k Veľkej Británii. Únia je nútená urobiť zásadné ústupky v otázkach imigrácie a prístupu britských finančných spoločností na spoločný trh. Vo chvíli, keď sa Británia rozhodne aktivizovať Článok 50, parlament ho vo vízii novej dohody s Európou zamietne. Krajina zostane v únii a Bank of England zvýši sadzby na 0,5 percenta. Pár EURGBP vystrelí k hodnote 0.7300, čo bude evokovať podobnosť s číslovkou 1973, rokom, keď krajina vstúpila do spoločného hospodárskeho priestoru.

5. Doktor copper prechladol

Meď je jedným z jasných víťazov amerických prezidentských volieb. Trhy si však v roku 2017 začnú uvedomovať ťažkosti, s ktorými sa nový prezident bude musieť pri napĺňaní svojich sľubov vyrovnať. Dopyt po medi začne preto klesať. S veľkou mierou nespokojnosti doma pritvrdí D. Trump protekcionizmus a zavedie obchodné bariéry na dovoz tovaru, čo spôsobí vážne problémy rozvíjajúcim sa trhom, ako aj Európe. Globálny rast začne slabnúť.

Aj dopyt Číny po priemyselných kovoch vykazuje po väčšej orientácii na konečnú spotrebu útlm. Keď prelomí meď trendovú líniu a vráti sa na hodnotu 2 $/lb z roku 2002, rozpúta to vlnu špekulatívnych predajov a cena medi sa posunie ku krízovým minimám z roku 2009 na 1,25 $/lb.

6. Bitcoin a ďalšie kryptomeny rastú

Americký vládny deficit stúpne za vlády D. Trumpa z hodnoty 600 mld. na 1,2 až 1,8 bilióna dolárov. To síce vyvolá ekonomický rast, ale aj znovuzrodenie inflácie, ktorá vystrelí prudko nahor. FED to donúti urýchliť zvyšovanie sadzby a americký dolár dosiahne rekordné maximá. Na rozvíjajúcich sa trhoch a najmä v Číne to spôsobí dominový efekt, čo naštartuje záujem týchto krajín o alternatívu k doláru. Tieto štáty budú mať záujem odpútať sa od prílišnej závislosti na americkej monetárnej politike. Povedie to k rastu popularity kryptomien, z ktorých bude najviac benefitovať Bitcoin. Keď uznajú túto menu ako alternatívu k doláru krajiny ako Rusko a Čína ako aj globálny bankový systém, Bitcoin strojnásobí svoju hodnotu zo súčasných 700 dolárov na 2 100 dolárov.

7. Zdravotnícka reforma v USA spustí paniku v celkom odvetví

Výdavky na zdravotníctvo stúpnu v USA na 17 percent HDP, pritom svetový priemer je na úrovni 10 percent. Stále väčšia časť americkej populácie si nebude môcť uhradiť zdravotnú starostlivosť. Rely, ktorú zažil zdravotnícky sektor po zvolení D. Trumpa rýchlo vyprchá, keď si investori uvedomia, že nová administratíva sa nebude so sektorom len maznať. Namiesto toho zavedie nové reformy s cieľom ozdraviť predražený a neefektívny zdravotnícky sektor. Sektorový SPDF ETF fond prepadne o 50 percent na 35 dolárov, čo ukončí najväčšiu rely v americkom zdravotníctve od finančnej krízy.

8. Napriek D. Trumpovi mexické peso stúpne, najmä voči CAD

Trh zásadne precenil skutočnú vôľu alebo schopnosť D. Trumpa obmedziť obchod s Mexikom. Ubité peso toto zistenie pozdvihne nahor. Kanadu okrem toho budú trápiť vysoké úrokové sadzby, ktoré začnú spôsobovať problémy so splatnosťou úverov na trhu s bývaním, čo donúti kanadskú centrálnu banku tlačiť formou kvantitatívneho uvoľňovania kapitál na finančné trhy. Navyše Kanada si dokáže z amerického hospodárskeho rastu ukrojiť oveľa menej ako v minulosti, takže kanadský dolár padá. Dôvodom je to, že kanadský spracovateľský priemysel utrpel v procese globalizácie a pod príliš drahou domácou menou v minulosti, vážne straty. CADMXN tak spadne z maxím v roku 2016 o viac ako 30 percent.

 9.Talianske banky sa stanú aktívom s najlepšou výkonnosťou

 Špirála negatívnych úrokových sadzieb a nízkych alebo nulových výnosov na dlhopisoch, postihne najmä nemecké banky. Ich záchrana bude v európskych podmienkach nevyhnutne znamenať záchranu celého európskeho bankového systému, čo príde vhod najmä talianskym bankám. Tie sa už dlho snažia vyrovnať so zlyhanými úvermi a stagnujúcou domácou ekonomikou. Nová garancia umožní rekapitalizáciu bankovému sektoru a pre zlé úvery bude pripravená na čistenie bankových súvah naprieč eurozónou. Úverový mechanizmus to dá opäť do pohybu. Akcie talianskych bank stúpnu o viac ako sto percent.

10. EU stimuluje rast vydaním spoločných eurodlhopisov

Tradičné európske politické strany začnú, čeliac rastu populistických strán v Európe, a dramatickému víťazstvu extrémnej pravice Holanďana Geerta Wildersa, upúšťať od politiky šetrenia a naopak zavádzať opatrenia keynesianskeho štýlu, podobne ako prezident T. Roosevelt z obdobia po roku 1929. Zavedený bude šesťročný plán stimulov v hodnote 630 mld. eur, ktorý bude krytý prezidentom Európskej komisie Jean-Claude Junckerom. Európski lídri oznámia vydanie spoločných dlhopisov únie. Emisia by mala dosiahnuť jeden bilión eur. Majú sa z neho financovať výdavky na infraštruktúru, ktorá by mala znovuzjednotiť kontinent a priviesť do Európy nový kapitál.

xtb
Komentáre