Z víťazstva D. Trumpa ťaží najmä meď, naopak ropa stráca

Výsledky za minulý týždeň, ktorý charakterizovali najmä americké prezidentské voľby, jasne hovoria o príklone investorov k zlatu a striebru a strate popularity ropy.

Pri rope WTI zredukovali fondy býčie pozície za posledné dva týždne o 45 percent. V kombinácii s údajmi o rope Brent tak vidíme, že prebytok pozícií na nákup ropy v objeme 425 tisíc lotov sa prehupol do prevahy lotov špekulujúcich na pokles a to o 149 tisíc.

Hrubé saldo long a short pozícií sa tým prehuplo do úrovne short a to hneď na najvyššiu hodnotu za posledné tri mesiace. Ešte viac týmto smerom budú ropu tlačiť obavy z toho, či sa organizácii OPEC podarí dosiahnuť dohodu o znížení ťažby.

Len pre predstavu toho, ako veľmi rušné uplynulé mesiace boli, môže slúžiť fakt, že hedgeové fondy zaznamenali od roku 2011 len sedem týždňov, keď zmena v objeme pozícií predstavovala viac ako sto tisíc lotov. Päť z nich pritom pripadlo na obdobie od tohto augusta.

Meď ťaží z výsledku prezidentských volieb. Investorov povzbudzuje sľub Donalda Trumpa zvýšiť výdavky do infraštruktúry. Apetít povzbudilo aj to, že cena medi prekonala trendovú líniu a dostala sa k úrovni z roku 2011.

Net-long pozície vzrástli minulý týždeň o 154 percent na rekordnú hodnotu 59 tisíc lotov. Počas posledných dvoch týždňov ich bolo kúpených dovedna 76 tisíc.

Zlato si v minulom týždni pripísalo 21 tisíc lotov, čo predstavuje nárast o 13,7 percenta na hodnotu 173 tisíc.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre