Žltý kov bude v krátkodobom horizonte čeliť viacerým výzvam a protivetru

Zlato prežilo v reakcii na Trumpovo víťazstvo bláznivý deň. Nahor ho ťahal pocit neistoty, vyplývajúci z prekvapujúceho výsledku volieb. Bolo to podobné, ako pri podobnom prekvapení – hlasovaní o brexite v júni, keď zlato tiež vystrelilo nahor, zatiaľ čo americký dolár a akcie spadli.

Zlato prekonalo už technické hranice odporu na úrovniach 1,308 dolárov za uncu a aj 1,328 dolárov, no následne zmenilo tendenciu smerom nadol. Donald Trump vo svojom prvom prejave po zvolení použil veľmi zmierlivý tón. Zdôraznil svoj zámer prebudovať Ameriku prostredníctvom vyšších výdavkov do infraštruktúry.

Takéto správy majú akciové trhy veľmi rady. Zareagovali rastom akcií priemyselných, zdravotníckych a finančných podnikov. Index S&P500 vzrástol z predchádzajúcich nízkych úrovní o 138 bodov. Dlhopisy sa naopak prílišnej popularite netešili a došlo k výpredaju, ktorý zrazil hodnotu indexu globálnych dlhopisov o 377 mld. dolárov. Výpredaj bol živený aj rastúcimi obavami z daňových škrtov a uvoľnenej fiškálnej politiky, ktoré má D. Trump v programe. To by totiž mohlo naštartovať infláciu.

Počiatočný silný výpredaj dolárov hneď po oznámení výsledkov volieb tiež pomohol zlatu v raste. Dolár sa však následne, potom ako sa vyparil záujem o euro, jen a švajčiarsky frank, rýchlo zotavil. Návrat doláru k hodnote blízko marcových maxím potom zredukoval ďalší dopyt po zlate.

Prekvapujúci dopyt po medi a ďalších priemyselných kovoch podporilo aj striebro, ktoré testuje nové úrovne odporu. Pri medi však, po rely, ktorá za dva dni zvýšila jeho cenu o osem percent, hrozí riziko korekcie. To by mohlo stiahnuť zo sebou nadol aj dopyt po striebre a zlate.

Na základe toho si myslíme, že zlato bude v nasledujúcich dňoch podrobené viacerým skúškam. Nárast výnosov na dlhopisoch bude pre neho znamenať protivietor až dovtedy, kým sa situácia nestabilizuje, alebo sa nedočkáme aspoň nejakého zvýšenia inflačných očakávaní. Nárast výnosov na dlhopisoch, ktorý nesprevádza primeraný nárast inflácie, totiž zlatu nepraje.

Investičný dopyt prostredníctvom ET produktov však postupne rastie. To by mohlo ovplyvniť dlhodobý vývoj pri budúcich cenách žltého kovu.

Donald Trump si svojim zmierlivým vystúpením krátko po zvolení kúpil čas. Neistota sa však potom, ako vyjde najavo, ktoré z jeho sľuboch bude chcieť splniť, môže rýchlo vrátiť. Inflácia sa pomaly vracia a s uvoľnenou fiškálnou politikou sa môžeme dočkať na budúci rok aj ďalšej akcelerácie.

Takéto prostredie, teda nárast inflácie a politická neistota, pravdepodobne podporia zlato, ktoré v súčasnosti musí čeliť viacerých výzvam. Pomohlo by mu prelomenie hranice 1,310 dolárov, čo by obnovilo dopyt technických a taktických obchodníkov. Naopak pád pod 1,252 by znamenal nárast rizika ďalšieho poklesu.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre