Novým americkým prezidentom sa stal Donald Trump. Pozrite si reakciu trhov

Je rozhodnuté. Republikán Donald Trump zvíťazil v amerických prezidentských voľbách a stal sa tak 45. prezidentom USA. Výsledok šokoval nielen Spojené štáty, ale celý svet.

Prvé „exit polls“, ktoré favorizovali republikánskeho kandidáta, sa značne podpisovali aj pod priebežný vývoj na finančných trhoch. Keďže víťazstvo Hillary Clintonovej by trhy vnímali ako zachovanie status quo a súčasného politického smerovania USA, miliardár Trump  je pre investorov oveľa riskantnejšou voľbou.

Investori sa preto začali zbavovať rizikových aktív a poslali akciové indexy hlboko nadol. Japonský akciový index Nikkei 225 v závere obchodovania stratil viac ako  5%, európsky akciový index Eurostoxx 50 po otvorení trhu strácal takmer 3%. Výrazne v červenom sa ocitli aj futures kontrakty na americké akciové indexy. Pod výrazný tlak sa dostal aj americký dolár, ktorý voči euru oslaboval o takmer 3%. Drastický prepad zaznamenalo mexické peso, ktoré voči doláru stratilo až 13% a siahlo na historické dno 20,75 pesa za dolár.

Naopak, vyhľadávané bolo bezpečie, čo sa podpísalo pod nárast ceny zlata o viac ako 50 dolárov za uncu.

Ako však môžete vidieť na grafe EURUSD nižšie, neskôr americký dolár ako aj akciové indexy začali mazať podstatnú časť strát, za čo podľa obchodníkov mohlo aj uzatváranie krátkodobých pozícií špekulantov. Aktuálne euro voči doláru získava už len pol percenta na 1,1084 USD, zlato skĺzlo z predošlých 1335 USD za uncu na 1302 USD.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre