Libra sa opäť nadýchla. Pomohla jej britská premiérka

Britská libra sa v uplynulých dňoch dostala pod stály tlak, pričom počas včerajšieho obchodovania sa menový pár GBP/USD prepadol až pod 1,21 USD.

Situácia na libre sa zmenila dnes ráno, kedy sa menový pár dokázal natiahnuť až k úrovni 1,23 dolárov. Dočasnú podporu libre dodala britská premiérka Theresa Mayová, ktorá pozmenila rétoriku a uviedla, že parlament bude môcť hlasovať o odčlenení Británie od EÚ. Táto správa finančné trhy potešila, pretože veľká časť parlamentu trvá na „mäkkom “ Brexite.

Mayová posledné dni svojimi vyjadreniami dostala libru do úzkych, keď pripustila možnosť tvrdého variantu Brexitu, čiže absolútne odčlenenie sa Británie od jednotného európskeho trhu. Takýto scenár by podľa expertov tamojšej ekonomike spôsobil významné škody.

Britská vláda je podľa viacerých analytikov naďalej pripravená pokračovať s príspevkami do spoločného rozpočtu EÚ, čo je jednou z hlavných požiadaviek na to, aby si krajina zachovala prístup na jednotný európsky trh.

Aktuálne sa GBP/USD obchoduje na úrovni 1,2264 USD, čo je intradenný nárast o viac ako 1%. Aj napriek nadýchnutiu ale libra zostáva naďalej v klesajúcom trende.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre