Goldman Sachs: Cena zlata pod 1250 dolárov je vhodnou príležitosťou k nákupu

Počas uplynulého obchodného týždňa cena zlata oslabila až o 5%, čo je pre drahý kov najväčší týždenný pokles od novembra 2015.

Americká veľkobanka Goldman Sachs uvádza, že ak cena tohto kovu bude naďalej klesať pod 1250 dolárov, pôjde o strategickú príležitosť k nákupu, pretože tu naďalej zostáva značné riziko spomaľovania globálneho rastu či obavy o schopnosť centrálnych bánk pružne reagovať na zmeny v ekonomickom vývoji.

“Reakcia ceny zlata na možnosť zvýšenia úrokových sadzieb v USA na konci roka bola väčšia, než sme predpokladali,” uviedli analytici Goldman Sachs Max Layton, Michail Sprogis a Jeffrey Currie. Kým oslabenie ceny za posledný mesiac bolo v súlade s výhľadom banky, v prípade, že sa sell-off bude prehlbovať, nastáva podľa analytikov dobrý dôvod k nákupu.

Goldman Sachs priznáva, že cena zlata je závislá na výške amerických reálnych úrokových sadzieb, čo by malo za následok nižšiu cenu zlata. Analytici si myslia, že sadzby v USA do konca tohto roka porastú, avšak podľa nich existuje viacero faktorov, ktoré obmedzia ostré výpredaje pri tomto kove: ide o silné ETF fondy priamo nakupujúce zlaté tehličky, čo pravdepodobne zostane neporušené a taktiež silný fyzický dopyt. Do tohto mixu treba pridať aj dopyt po investičnom zlate v Číne, uvádza tím analytikov.

V piatok bola cena zlata nakrátko stlačená až na úroveň 1241 dolárov za uncu, neskôr cena vystúpala na viac ako 1257 dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre