Dnešný chaos pri libre. Čo spôsobilo flash kolaps?

Počas ázijskej seansy dnes britská libra voči americkému doláru zaznamenala strmý pád. V jednom momente menový pár GBP/USD strácal viac ako 6%, avšak vzápätí začala libra straty mazať, čo poukazuje na možný mylný obchod.  Stále však GBP/USD oslabuje o viac ako 1%.

Mnohí ázijskí devízoví obchodníci neverili vlastným očiam, čo sa im premietlo na monitoroch. Menový pár GBPUSD siahol až na 1,1789 USD, najnižšiu úroveň od roku 1985.

Dobrou otázkou je, čo spôsobilo tento flash kolaps?

Objavilo sa hneď niekoľko teórií, najviac spomínanou je tzv. chyba tučného prsta, čiže ľudská chyba, ktorá zároveň aktivovala vlnu stop-lossov, čiže predaj libry.

Za ďalší možný scenár je považovaný nesprávne nastavený algroritmický trading, ktorý mohol chybne vyhodnotiť správy o Brexite a spustiť výpredaj. Zahraničné médiá tiež poukazujú na večerný prejav francúzskeho prezidenta Hollanda, ktorý uviedol, že rokovania o Brexite budú náročné. Hollande však iba zopakoval to čo už vieme, takže je nepravdepodobné, že by jeho slová vyvolali takýto prepad.

Libra je v tieto dni výrazne volatilná a pod permanentným tlakom, pod ktorý ju dostala aj britská premiérka Theresa Mayová. Mayová vyhlásila, že Londýn zaujme k obmedzeniu imigrácie vlastný postoj a to aj za tú cenu, že by Veľká Británia stratila prístup k jednotnému trhu Európskej únie. To by znamenalo tvrdý Brexit, čo finančné trhy vyľakalo a poslali kurz libry nadol.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre