Všetky oči na Deutsche Bank

Obavy o zdravie nemeckého bankového obra Deutsche Bank doliehajú na finančné trhy po celom svete. Cena akcií tejto banky dnes dokonca podliezla kritickú úroveň 10 dolárov, čo je nové historické minimum. Problémy najväčšej nemeckej banky sťahujú nadol akciové burzy po celom svete, predovšetkým sú odpredávané finančné tituly.

Japonský akciový index Nikkei 225 dnes stratil 1,46%, hongkonský Hang Seng je nižšie o takmer 2%, austrálsky ASX 200 oslabil o 0,65%. Nemecký akciový index aktuálne stráca 1,80%.

Agentúra Bloomberg priniesla správu, že svoje pozície v derivátom biznise Deutsche Bank sa rozhodlo zredukovať desať hedžových fondov, čo dokonca ovplyvnilo aj obchodovanie na Wall Street. Treba však pripomenúť, že banka obchoduje s viac ako 800 fondmi, takže strata desiatich nie je žiadnou „katastrofou“. Každopádne, trhu to stačilo na to, aby akcie išli ešte viac nadol.

Netreba pripomínať, že v súčasnosti je najväčšia nemecká banka v očiach investorov neobľúbenou investíciou. Môžu za to viaceré faktory, najnovšie pokuta vo výške 14 miliárd dolárov zo strany amerických regulátorov, ktorí banku žalujú za nekalé praktiky pri predaji hypotekárnych cenných papierov.

Nemecký denník Die Zeit už avizoval, že v najhoršom prípade je nemecká vláda pripravená v banke prevziať podiel 25%. Finančný dom ale poprel informácie, že by od vlády požadoval pomoc.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre