Larry Ellison: Z vysokoškolského odpadlíka až po miliardára

Narodil sa v roku 1944 v New Yorku, židovskej matke, ktorá v tom čase bola slobodná a dala ho na adopciu príbuzným. Nikdy sa nestretol so svojím biologickým otcom. Vyrastal v robotníckej rodine u tety a jej manžela.

“Bol som vychovaný na južnej strane Chicaga,” povedal pre Smithsonian Institution

Ako píše magazín Fortune, keď bol Larry Ellison ešte dieťa,  jeho adoptívny otec mu opakovane hovoril, že je k ničomu. Ako študent nebol veľmi úspešný. Dvakrát nedokončil školu, keďže najprv odišiel z University of Illinois v Urbana-Champaign a potom z University of Chicago, kde nevydržal ani semester.

Larry Ellison spomína: “Nikdy som nechodil do počítačovej triedy. Pracoval som ako programátor. Bol som do značnej miery samouk, len som zobral knihu a začal programovať.”

Keď Ellison dostal prácu programátora v Ampex Corporation, jednou z jeho úloh bolo pre spoločnosti vybudovať databázu pre CIA.

V roku 1977, on a jeho dvaja spolupracovníci odišli od Ampex Corporation a založili svoju vlastnú firmu Software Development Laboratories, známejšiu pod skratkou SDL. V roku 1982 sa spoločnosť premenovala na Oracle Systems Corporation.

Spoluzakladatelia Oracle

Ani jeden z nich nechcel riskovať zbrusu nový produkt, preto Ellison spolu s jeho spoluzakladateľmi rozhodli pomenovať svoje prvé vydanie “Verzia 1.0.”

“Úplne prvá verzia bola Oracle Version 2,” priznal Larry Ellison. Ich trik vyšiel. Spoločnosť Oracle mala prvého zákazníka, ktorým bola CIA. Neskôr sa ich produkt stal najpopulárnejšou databázou, ktorá sa kedy predávala. Tento úspech sa pre Ellisona vyplatil – podľa Wall Street Journal, bol najlepšie plateným výkonným riaditeľom v USA predtým, než odstúpil ako CEO v roku 2014.

Ale stať sa miliardárom nebol nikdy jeho cieľ, povedal pre Smithsonian Institution. “Keď som začínal v Oracle, to, čo som chcel urobiť, bolo vytvoriť si prostredie, kde by som pracoval. To bolo mojím hlavným cieľom. Jasné, chcel som zarobiť peniaze. Ale istotne som nečakal, že sa stanem bohatým,  rozhodne nie až takto bohatý. ”

Teraz má Larry Ellison život, o ktorom by vo svojom detstve mohol len snívať. V súčasnosti Forbes odhaduje jeho čisté imanie na 54 miliárd dolárov, čo znamená, že sa môže pýšiť prívlastkom “tretí najbohatší Američan”.

Ellison zbiera autá a súkromné lietadlá a dokonca má svoj vlastný plachetný tím na America’s Cup.

Jeho neuveriteľné realitné portfólio zahŕňa vlastný golfový klub v Rancho Mirage, Kalifornia, dom v Silicon Valley v hodnote 70 miliónov dolárov. Taktiež má bývalé letné sídlo rodiny Astor v Newporte, Rhode Island, ale aj historické záhrady vily v japonskom Kjóte a neposlednom rade celý havajský ostrov Lanai. A pretože je milovníkom basketbalu, má aj ihriská na najmenej dvoch z jeho jácht.

Dal stovky miliónov dolárov na charitu, zvlášť na lekársky výskum a vzdelávanie.

Všetky tieto skutočnosti poukazujú na to, že jeho adoptívny otec sa zrejme naozaj mýlil, keď mu vtĺkal do hlavy, že je k ničomu.

Zdroj: businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre