W. Buffett hovorí o 3 dôvodoch, prečo by ste nemali ísť do dôchodku

Warren Buffett (Flickr / freeimage4life)

V dnešnom uponáhľanom a hektickom svete, kde ľudia ťažko pracujú, aby zabezpečili svoje rodiny, skoro každý druhý človek ráta roky do dôchodku, obdobia, v ktorom si konečne oddýchne od pracovného nasadenia a dopraje svojmu telu a mysli zaslúžený odpočinok.

V súčasnosti 6. najbohatší muž sveta Warren Buffett, ktorý tento rok oslávil 91. narodeniny, si ale myslí, že by ste mali prestať počítať roky do dôchodku. Prinášame vám jeho tri dôvody, prečo by ste rozhodne nemali myslieť na penziu.

1. Čím dlhšie budete pracovať, tým viac budete zarábať

Samozrejme, ak ste miliardár a máte neuveriteľne veľa peňazí, tento bod neplatí pre vás. V čase, kedy človek dosiahne určitý vek na to, aby odišiel do dôchodku, je odkázaný len na svoje úspory a na to, čo mu dáva štát – a to v mnohých štátoch býva smiešne málo. To samozrejme vedie k vážnej trhline vášho životného štýlu, ktorý ste dovtedy žili a ktorý ste si dožičili práve tým, že ste pracovali. Preto by ste podľa Buffetta nemali prestať pracovať ani vtedy, keď dovŕšite vek, v ktorom by ste mali ísť do penzie.

2. Milujete svoju prácu (alebo by ste mali)

Práca je dôležitou súčasťou každého ľudského života. Mnoho ľudí ale chodí do práce len preto, lebo musí, inak by nemali z čoho žiť. To je však hlavným dôvodom, prečo ľudia nenávidia chodiť do práce, pretože robia to, čo ich nebaví. Ak vás vaša práca baví, je zbytočné rozmýšľať nad tým, kedy konečne pôjdete do dôchodku.

Warren Buffett svoju prácu miluje a nevie si predstaviť, že by jedného dňa prestal chodiť do práce len kvôli tomu, že dovŕšil vek, kedy by mal ísť do penzie. Veď možno aj práve preto je z neho teraz tretí najbohatší muž sveta!

3. Prečo nezúžitkovať všetky tie zručnosti, ktoré ste nazbierali?

Z nedávneho prieskumu “Spoločnosti pre riadenie ľudských zdrojov” vyplýva, že zamestnávatelia dávajú prednosť starším a skúsenejším zamestnancom pred mladými nováčikmi. Prečo potom odkladať svoje skúsenosti a zručnosti, ktoré ste cibrili dlhé roky, do poličky len kvôli dôchodku? Svet tým totiž príde o všetky tie poznatky, ktoré generácia “baby boomers” nadobudla, uvádza Buffett.

Lepšie riešenie je určite dojednať si taký pracovný režim, ktorý vám bude vyhovovať po každej stránke a budete pracovať len vtedy, kedy budete chcieť.

Život je dar, preto ho treba žiť každú sekundu a váš čas tráviť efektívne, preto nezahadzujte svoju prácu len preto, lebo ste dovŕšili vek, ktorý otvára bránu do dôchodku. Určite nechcete svoj dôchodok stráviť tým, že budete pozorovať svet z okna, keď namiesto toho môžete robiť to, čo vás baví a ešte budete aj finančne nezávislý.

Spracované podľa inc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre