Apple chystá predstavenie iPhonu7. Ako to ovplyvní akcie firmy?

Spoločnosť Apple pripravuje pravidelné každoročné stretnutie s médiami, kde predstaví svoje nové produktové novinky. Očakávame, že medzi nimi bude i nový iPhone 7. Konečne sa tak dozvieme niečo viac o hardvérových a softvérových inováciách nového produktu. Napriek citeľnej pozornosti verejnosti si však nemyslíme, že novopredstavený telefón bude pre firmu veľkým trhákom.

Apple je totiž pod tlakom hneď na niekoľkých kľúčových trhoch zároveň a to najmä pre konvergenciu hardvéru. Je už totiž dosť konkurentov, ktorým sa podarilo, v hardvérových špecifikáciách, Apple buď dobehnúť, alebo dokonca predbehnúť.

Ďalším problémom je to, že firme sa nedarí dostatočne rozbehnúť tvorbu príjmu z jej softvérového portfólia, ktorým by mohla vykryť pokles v predaji iPhonov, hoci tie tvoria ešte stále 65 percent jej celkových tržieb.

Pri pohľade na krátkodobý, a aj strednodobý vývoj spoločnosti Apple si preto aj naďalej uchovávame náš negatívny výhľad. Stále by sme pri rozhodovaní o investícií dali pred značkou Apple prednosť Samsungu a to jednak z dôvodu série pozitívnych správ, ktoré Samsung dodal, ale aj kvôli pozitívnemu trendu, ktorý si aktuálne na finančných trhoch udržiava.

Apple sa preto bude podľa nášho názoru vyvíjať v úzkom obchodnom pásme. Neočakávame žiadny výraznejší katalyzátor, ktorý by to mal zmeniť. Nebude ním teda podľa nás ani chystané podujatie.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre