Šéf firmy so 40-tisíc zamestnancami radí, ako sa stať úspešným riaditeľom

Ronnie Leten je výkonným riaditeľom švédskej priemyselnej spoločnosti Atlas Copco, ktorá zamestnáva viac ako 40-tisíc pracovníkov po celom svete. Mediálny stratég Svetového ekonomického fóra a spisovateľ na voľnej nohe, Peter Vanham, mal tú česť Letena vyspovedať a zistiť, aké lekcie má pre všetkých, ktorí sa chcú dostať do čela úspešnej korporácie.

Tu sú jeho 4 cenné rady:

Musíte ísť príkladom

Ronnie Leten tvrdí, že dôležitým krokom, ako sa stať úspešným a uznávaným CEO, je ísť príkladom ostatným pracovníkom. Ľudia potrebujú niekoho, koho by nasledovali a ak vidia v prvej línii svojho šéfa, bezpochyby ho nasledujú, pretože mu veria. Základom úspechu je získať si dôveru, lojalitu a rešpekt svojich zamestnancov – musia vedieť a cítiť, že sa ničoho nebojíte a dokážete kedykoľvek prevziať zodpovednosť.

Byť úprimný a priamy

Ak vás niekto neprijme do zamestnania alebo sa vám nedostane povýšenia, kvôli ktorému ste pracovali veľmi tvrdo, to vždy zabolí. Ešte horšie vám ale je, keď vám šéf nepovie, prečo tomu tak je a tvári sa, ako keby nič. Podobné pocity zažil na vlastnej koži aj Ronnie Leten, keď čakal na povýšenie, no nestalo sa tak – navyše, jeho šéf mu nepovedal dôvod. Práve kvôli tejto skúsenosti začal byť Ronnie Leten úprimný a priamy k ľuďom, ktorí chceli pre neho pracovať alebo pre neho pracujú. Vždy im úprimne a otvorene povedal, prečo ich nezamestná alebo prečo ich nepovýšil. Aj to je dôvod, prečo sa dostal tam, kde je teraz. Na rebríček jedného z najúspešnejších CEO.

Byť húževnatý

Viete, ako sa hovorí, bez práce nie sú koláče, preto ak chcete niečo získať, musíte mať pevnú vôľu, odhodlanie a húževnatosť, ktorá vás dovedie do úspešného konca. Každý známy človek, ktorý niečo dosiahol, si išiel tvrdo za svojím cieľom a nepochybne musel tvrdo pracovať na tom, aby sa dostal tam, kde je teraz.

Podobne je to aj s Ronnie Letenom, ktorý v detstve prekonal ťažké ochorenie a vždy pred školou musel absolvovať cvičenia s terapeutom, kvôli ktorému musel vstávať dve hodiny vopred. Aj táto skúsenosť ho niečo naučila a posunula dopredu, pričom si uvedomil, že bez obetovania svojho voľného času a húževnatosti nikdy nič nedosiahnete.

Staňte sa súčasťou spoločnosti, ktorej hodnoty sú aj vašimi hodnotami

Poslednou radou, ale nemenej dôležitou je, aby hodnoty spoločnosti a vaše hodnoty boli v dokonalom súlade. Iba tak môžete urobiť dlhú a úspešnú kariéru. Prácou, ktorá vás nebaví a nenapĺňa, dieru do sveta neurobíte, preto je dôležité mať prácu, ktorá pre vás predstavuje zmysel života.

Leten počas života pracoval len v troch firmách a cení si stálosť. Rovnako aj Altlas Copco je ukážkovým príkladom stabilného zamestnávateľa, ktorého história siaha až do 19. storočia. Leten je tiež človekom princípov, verí vo vernosť, vytrvalosť či transparentnosť, čo je typické aj pre Atlas Copco. Ak sa rozhodnete budovať kariéru, najlepšie, čo môžete urobiť, je nájsť si takú spoločnosť, ktorá je v súlade s vašimi hodnotami.

Podľa informácií businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre