Yellenová: Približujeme sa k zvýšeniu sadzieb

Šéfka Federálneho rezervného systému v rámci svojej prednášky v Jackson Hole vyhlásila, že centrálna banka USA sa v posledných mesiacoch ešte viac priblížila k možnosti vyšších sadzieb.

„Domnievam sa, že vzhľadom k vývoju na trhu práce ako aj našich predpovedí pre ekonomický rast či infláciu, dôvody pre zvýšenie úrokových sadzieb v posledných mesiacoch zosilnili“, prehlásila na sympóziu centrálnych bankárov Yellenová. Kedy ale môžeme počítať s vyššími sadzbami, šéfka Fedu nenaznačila.

Prejav v Jackson Hole vyvolal na finančných trhoch značné výkyvy. Americký dolár začal posilňovať, neskôr zisky zmazal a potom sa opäť vybral nahor. Dolárový index, ktorý meria silu americkej meny voči ostatným hlavným menám, tak posilnil o 0,84%. Euro voči doláru oslabilo o 0,77% na 1,1195 dolára.

Fed minulý rok v decembri prikročil k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby z rekordného minima 0 – 0,25% na 0,25%-0,5%. Ďalšie sprísňovanie menovej politiky bolo obmedzené neistým vývojom globálneho hospodárstva, Brexitom či výkyvmi na finančných trhoch.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre