Ekonomická situácia v Rusku sa zlepšuje

Aj napriek pokračujúcej volatilite rubla zo začiatku roka, a rekordne nízkym cenám ropy z januára, sú obchody s ruskými dlhopismi pozoruhodne objemné. Podarilo sa im totiž udržať si svoj vlastný kurz aj napriek veľkým turbulenciám na akciových trhoch a trhoch s rizikovými aktívami.

Súčasná situácia v ruskej ekonomike naberá na obrátkach. Rubeľ sa stabilizoval, inflácia v Rusku klesla z vlaňajších neuveriteľných 15,6 percenta na súčasných 7,2 percenta.

Znepokojujúcejšie je však to, že cena ropy síce rastie, no nie dostatočne vysoko na to, aby umožnila reštrukturalizáciu ruskej ekonomiky. To si preto vyžiada tvrdú prácu a škrty v rozpočtových výdavkoch, ktorými si bude musieť Rusko hľadať nové spôsoby príjmu, ktoré nahradia príjmy závislé od výkyvov cien na komoditných trhoch.

Ak by sa však cena ropy vrátila na úroveň 60 dolárov za barel, pre ruskú ekonomiku by to bola naozaj veľmi dobrá správa.

Súčasný stav v Rusku, teda len veľmi mierny rast, stagnujúce akcie a zmiešané makroekonomické dáta, sú ideálnou živnou pôdou pre dlhopisy rozvíjajúcich sa trhov. Nízke globálne výnosy a ceny aktív rozvíjajúcich sa trhov spôsobili peňažné politiky centrálnych bánk, na čele s veľmi štedrým americkým FEDom. To je ďalší faktor, ktorý hrá v prospech Ruska a ktorý upriamuje pozornosť na jeho aktíva a ekonomiku. Očakáva sa dokonca, že krajina sa do pozitívnych čísiel dostane už začiatkom budúceho roka.

Celkovo vzaté, ruské aktíva sú na tom oveľa lepšie, ako inde. Je však stále viacero faktorov, ktoré by mohli tento obraz šmahom ruky zmeniť, a ktoré zostávajú nevyriešené. Jedným z najvážnejších problémov je pretrvávajúce geopolitické napätie medzi Ruskom a západom.

Autor: Simon Fasdal, hlavný dlhopisový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre