Americký trh práce prekonal očakávania. Príležitosť pre Fed?

Americká ekonomika v júli vytvorila až 255-tisíc pracovných miest, pričom analytici počítali s pridaním len 180-tisíc miest. Miera nezamestnanosti zostala na nezmenenej úrovni 4,9%. Pozitívom je rast miezd, keďže priemerná hodinová mzda sa v júli medziročne zvýšila o 2,6%, čo je najrýchlejší rast od krízy v roku 2008.

Robustné dáta z pracovného trhu USA môžu byť príležitosťou pre americkú centrálnu banku (Fed), aby na svojom septembrovom zasadnutí zvýšila sadzby.

Očakávania vyšších sadzieb poslali nahor americký dolár, naopak, takmer dvojpercentný pokles si po dnešných dátach pripísalo zlato, ktoré vyhliadky vyšších sadzieb netešia.

Aj napriek silným júlovým dátam je tu však niekoľko argumentov proti zvyšovaniu sadzieb. Úrokové sadzby v Európe sú veľmi nízke, v Británii boli tento týždeň znížené na historické minimum 0,25%. To má vplyv aj na centrálnu banku USA.

Taktiež nedávne dáta ohľadom rastu americkej ekonomiky v druhom kvartáli zaostali za očakávaniami, čo veľmi nenahráva vyšším sadzbám. Väčšina investorov si nemyslí, že Fed sadzby zvýši v septembri, no po dnešných dátach je pravdepodobné, že k tomu môže dôjsť v závere roka, prípadne v januári 2017.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre