Zvyšovanie sadzieb v tomto roku nevylučujem, hovorí šéf NY Fedu

Vplyvný americký centrálny bankár William Dudley, ktorý je šéfom Fedu New York, nevylučuje zvyšovanie sadzieb v USA v tomto roku. „Je predčasné vylúčiť ďalšie sprísňovanie menovej politiky v tomto roku“, uviedol počas svojho pondelkového prejavu na ostrove Bali.

Ako uviedol, investori podceňujú, koľkokrát Fed zvýši sadzby v tomto a budúcom roku, ale majú pravdu v tom, že tempo sprísňovania menovej politiky je pomalšie, než sa predtým očakávalo.

Počas posledných zasadnutí predstavitelia americkej centrálnej banky signalizovali, že zvyšovanie sadzieb v tomto roku môže stále prísť, avšak nie všetci obchodníci boli presvedčení, že sa tak aj stane. Podľa prieskumov zvýšenie sadzieb v tomto roku očakáva už iba jedna tretina trhu.

Samozrejme, veľa závisí aj od vývoja ekonomických dát v USA, čo Fed v minulosti viackrát zdôraznil. Aj keď posledné kvartálne údaje ekonomického rastu USA skončili sklamaním, situácia na trhu práce, ktorú Fed dôkladne analyzuje, zaznamenala ďalšie zlepšenie.

Dudley okrem iného poukázal aj na zvýšenú koreláciu naprieč triedami finančných aktív. Ukázal napríklad na britské referendum a odhlasovane Brexitu, čo má potenciálny vplyv nielen na medzinárodný obchod a globálne úrokové sadzby, ale aj ceny bankových akcií či politickú neistotu.

Fed sadzby zvýšil naposledy v decembri minulého roka na 0,25-0,5%, čím ukončil takmer sedemročné obdobie nulových sadzieb. Dudley je prezidentom regionálnej centrálnej banky New York a má právo hlasovať v menovopolitických rozhodnutiach Fedu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre